Zenički rudnik u penziju ispraća 86 radnika, preduzeće će sporazumno napustiti 51 radnik

Zavisno društvo Rudnici mrkog uglja Zenica, koje ovih dana realizira prvu fazu Programa socijalnog zbrinjavanja viška radnika, organizirat će u srijedu u 13 sati u Domu rudara skromnu svečanost ispraćaja svojih radnika u penziju, a povodom 21. decembra – Dana rudara.

Ove godine bit će ukupno penzionisano 86 radnika – potvrdio je Feni direktor RMU Zenica Mensur Hukić.

Napominje kako će, prema sistematizaciji radnih mjesta, nakon realizacije prve faze ovog programa u zeničkom rudniku ostati 641 radnik.

“Sva sistematizovana mjesta nisu i popunjena, a broj radnika koji će sporazumno napustiti preduzeće povećao se na 51. Zbog nove organizacije preduzeća, otkaz će dobiti 93 ili 94 radnika, ali svi će oni dobiti pripadajuće otpremnine u skladu sa Zakonom i radu i Kolektivnim ugovorom. Ti će radnici imati i 14 dana otkaznog roka, odnosno rok za žalbu”, napominje Hukić.

U toku je, dodaje, realizacija potpisanih ugovora o sporazumnom raskidu ugovora o radu, a uslijedit će i realizacija rješenja o otkazu ugovora o radu po osnovu viška radnika.

Druga faza realizacije Programa socijalnog zbrinjavanja viška radnika uslijedit će tokom naredne godine, kada će biti definitivno zatvorena “Stara jama”, za koju će biti izrađen plan zatvaranja. Ugalj se u RMU Zenica trenutno proizvodi samo u jamskom pogonu “Raspotočje”.

akta.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU