Zenički studenti mapiraju deset lokacija nekropola sa stećcima na području grada Zenice

zenički studenti mapiraju deset lokacija nekropola sa stećcima na području grada zenice

Stećci su među najvažnijim elementima naše kulture, ti kameni nadgrobni spomenici nas čine jedinstvenim u svijetu. Za obuku o istraživačkim metodama iz oblasti arheologije i registracije nekropola sa stećcima, koju je omogućila fondacija „Mak Dizdar“ u Stocu, prijavili su se, uz podršku svojih profesora, studenti zeničke Kulturologije, a krajnji cilj će biti istraživanje, otkrivanje i registriranje nekropola stećaka na području Zenice.

Obuka je realizirana prošlog vikenda u Stocu kao dio projekta „Povećanje vidljivosti stećaka u BiH“, koju realizira fondacija „Mak Dizdar“ iz Sarajeva uz podršku Programa BHRI i implementaciju Međunarodne organizacije za migracije u BiH – IOM, te finansijsku podršku USAID-a. Šestero apsolvenata Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Zenici se, kažu zahvaljujući podršci svojih profesora prijavilo za obuku.

„Obuku su držli profesionalci i dokazani stručnjaci iz oblasti stećaka. Radi se o Goričinu Dizdaru, koji je doktorirao iz te oblasti, zatim profesorici Editi Vučić sa Sveučilišta u Mostaru, kao i Dragi Majdandžiću, koji je vrhunski stručnjak u oblasti 3D modelinga stećaka“, kaže nam Elmin Fehrić, apsolvent kulturologije FF UNZE.

Njihov zadatak je da u narednih pet mjeseci mapiraju deset lokacija nekropola sa stećcima na području grada Zenice, da istraže motive i opišu stanje.

zenički studenti mapiraju deset lokacija nekropola sa stećcima na području grada zenice

Na naše pitanje ima li Zenica stećaka i znaju li se lokacije odgovara: „Mi znamo da postoje lokacije jer konsultiramo literaturu, odnosno leksikon koji je davno napisao Šefik Bešlagić i u tom smislu poredimo izvore iz literature i stvarno stanje kako bismo došli do potpunijih podataka i javnosti zapravo prezentirali nove podatke. U Zenici je dosta, sasvim dovoljno lokaliteta za istraživanje za ovaj naš projekt, još nismo napravili konkretan plan, ali razmišljamno da sa istraživanjem započenemo u Stranjanima“.

Stećci – kameni nadgrobni spomenici iz Srednjeg vijeka su među najvažnijim elementima naše kulture i ono po čemu se izdvajamo od ostatka svijeta.

„Stećci su važan, neću se usuditi reći najvažniji, ali sigurno jesu jedan od najvažnijih elemenata naše kulturne baštine i zato je jako važno voditi brigu o tim spomenicima“, dodaje Fehrić.

Dakle inicijativom i organizacijom civilnog društva i voljom šestero mladih apsolvenata Filozofskog fakulteta u Zenici uz njihova teorijska znanja stečena na Odsjeku za kulturalne studije i novostečene praktične vještine Zenica bi krajem godine trebalo da ima mapirane lokacije nekropola sa stećcima. Bit će to konkretan primjer doprinosa očuvanju cjelokupne i bogate kulturne baštine BiH. (A. H.)Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU