Zenički univerzitet od jučer prima prijave za upis 995 studenata

Univerzitet u Zenici, koji je prošle sedmice dobio saglasnost Vlade Zeničko-dobojskog kantona na Plan upisa za akademsku 2022/2023. godinu, u petak je već raspisao konkurs za prijem 995 studenata na prvu godinu I ciklusa studija, a od jučer se primaju i prijave – potvrdio je Feni rektor UNZE-a prof. dr. Jusuf Duraković.

UNZE svršenim srednjoškolcima nudi upis na osam fakulteta te 32 studijska programa, a 608 primljenih redovnih studenata školovat će se o trošku osnivača, odnosno Vlade ZDK. Još 305 redovnih studenata može biti primljeno u statusu samofinansirajućih te 82 vanredna.  

-Prvi upisni rok traje od 20. juna do 1. jula, a rangiranje kandidata i prijemni ispiti na fakultetima našeg univereziteta obavit će se u periodu od 4. do 8. jula. Prema planu, upis primljenih studenata obavit će se najkasnije do 22. jula – napominje Duraković.

Svi kandidati svoje prijave mogu poslati online ili putem pošte, na adrese fakulteta za koje se prijavljuju. Drugi upisni rok, za preostala nepopunjena mjesta nakon prvog, julskog roka planiran je da se realizira u periodu od 30. augusta do 16. septembra.

U tom će periodu, odnosno u drugom upisnom roku, biti raspisan i konkurs za novi studijski program na Filozofskom fakultetu – Tjelesni odgoj i sport, za koji su nedavno dobili podršku Vlade i Skupštine ZDK pa još nije kompletirana procedura za upis kandidata u prvom upisnom roku.

Zenički će univerzitet, nada se Duraković, novu akademsku godinu započeti i s 33 nova asistenta, za čiji su prijem također jučer dobili podršku Vlade ZDK.

-Nisam siguran da ćemo uspjeti zaposliti svih 33 asistenta, jer je uslov za prijem da su stalno nastanjeni u ZDK-u te da su prijavljeni u evidenciju nezaposlenih Službe za zapošljavanje ZDK. U svakom slučaju, svi naši fakulteti dobili su mogućnost da prime onoliko asistenata za koliko su iskazali potrebu. Cilj je da svi ti mladi ljudi budu primljeni u stalni radni odnos te da novac za njih bude planiran budžetom za narednu godinu – podvlači Duraković.

Navodi da će sa 100.000 KM prijem novih asistenata podržati Federalni zavod za zapošljavanje, dok će ostatak novca osigurati Vlada ZDK. Procjene su da će za angažman 33 nova asistenta na godišnjem nivou biti potrebno osigurati dodatnih oko 700.000 KM.

(FENA) L. A.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU