25.5 C
Sarajevo
Subota, 21 svibnja, 2022

  Žepče domaćin konferencije o radu i zapošljavanju u zemljama tranzicije

  Unapređenja oblasti budućeg rada i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini tema je 6. Gospodarskog foruma općine Žepče u okviru kojeg je danas počela i regionalna konferencija.

  Konferencija je okupila eminentne stručnjake i praktičare u oblasti rada i zapošljavanja, akademske zajednice, donositelje odluka, javnog i privatnog sektora, stranih donatora iz BiH i zemalja regiona, prenosi Akta.

  Organizatori događaja, Razvojna agencija Žepče u suradnji sa JU Službom za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona i Federalnim zavodom za zapošljavanje, kazali su da je glavni cilj događaja da doprinese procesu unapređenja oblasti budućeg rada i zapošljavanja u BiH.

  Branka Janko, direktorica agencije RAŽ, zahvalila se organizacijama koje su prepoznale značaj teme rada i zapošljavanja, kazavši da samo zajedničkim radom i razmjenom ideja, problema ali i prijedloga njihovih rješenja možemo doći do određenih rezultata, koji će se pozitivno odraziti na veći trend zapošljavanja ali i zadržavanja ljudi u zemlji.

  “O ovoj temi se svakodnevno govori, ali malo se toga konkretno radi na rješavanju problema koji je očigledno prisutan. Ovaj forum je dobra prilika da se uz pomoću regionalnih saradnji i primjera iz praksi dođe do konačnih rješenja kako zaposliti mlade ljude ali i kako ih zadržati u zemlji. Mi moramo raditi na nekom novom modelu pristupa i rada na ovim problemima jer samo tako možemo očekivati rezultate. U regiji ali i zemljama svijeta postoji jako puno kvalitenih modela koji su već pokazali dobre rezultate, dovoljno je da te modele prepišemo i primjenimo”, kazala je Janko.

  Mato Zovko, načelnik općine Žepče otvorio je ovogodišnji forum koji se održava u sklopu obilježavanja Dana Općine Žepče, rekao je da je svrha ove konferencije da u međusobnom dijalogu privatni i vladin sektor da odgovore na to da li su dosadašnje mjere pokazale dobre ili loše rezultate i da daju prijedloge kako dalje raditi na poboljšanju segmenta zapošljavanja.

  “Siguran sam da će svi danas izneseni primjeri i prijedlozi dobro doći, kako bi se u narednom periodu mogle napraviti određene smjernice na koji način dalje raditi na poboljšanju problema nezaposlenosti kako u Žepču tako i u cijeloj BiH”, rekao je Zovko.

  Anto Pešić, direktor Službe za zapošljavanje ZE-DO Kantona, prisutnima je kazao da je problem nezaposlenosti i problem svih nas i da zajedno trebamo iznalaziti rješenja.

  “Iako ima jako puno nezaposlenih na evidencijama, teško je naći dobrog kvalifikovanog radnika. Službe za zapošljavanje su također u procesu reformi i pokušavaju pronaći dobar model koji će povezati nezaposlene i poslodavce. Potrebno je više raditi na komunikaciji i prezentaciji dobrih praksi i primjera. Svaka regija je različita i baš zbog toga trebamo izvršne i zakonodavne vlasti zadužit da nam pomognu u tome kako pronaći dobre radnike”, rekao je Pešić.

  U okviru Konferencije održane su i dvije panel diskusije na temu “Svrsishodnost aktivnih mjera zapošljavanja” i “Regionalna suradnja kao način rješavanja izazova u oblasti rada i zapošljavanja s fokusom na reforme politika zapošljavanja i primjenu europskih principa u oblasti rada i zapošljavanja”.

  U sklopu konferencije prezentirani su i stručni radovi na temu rada i zapošljavanja, a organiziran je i i poslovni izlog poduzetnika iz ZDK.

   

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA