Žepče domaćin konferencije o radu i zapošljavanju u zemljama tranzicije

Unapređenja oblasti budućeg rada i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini tema je 6. Gospodarskog foruma općine Žepče u okviru kojeg je danas počela i regionalna konferencija.

Konferencija je okupila eminentne stručnjake i praktičare u oblasti rada i zapošljavanja, akademske zajednice, donositelje odluka, javnog i privatnog sektora, stranih donatora iz BiH i zemalja regiona, prenosi Akta.

Organizatori događaja, Razvojna agencija Žepče u suradnji sa JU Službom za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona i Federalnim zavodom za zapošljavanje, kazali su da je glavni cilj događaja da doprinese procesu unapređenja oblasti budućeg rada i zapošljavanja u BiH.

Branka Janko, direktorica agencije RAŽ, zahvalila se organizacijama koje su prepoznale značaj teme rada i zapošljavanja, kazavši da samo zajedničkim radom i razmjenom ideja, problema ali i prijedloga njihovih rješenja možemo doći do određenih rezultata, koji će se pozitivno odraziti na veći trend zapošljavanja ali i zadržavanja ljudi u zemlji.

“O ovoj temi se svakodnevno govori, ali malo se toga konkretno radi na rješavanju problema koji je očigledno prisutan. Ovaj forum je dobra prilika da se uz pomoću regionalnih saradnji i primjera iz praksi dođe do konačnih rješenja kako zaposliti mlade ljude ali i kako ih zadržati u zemlji. Mi moramo raditi na nekom novom modelu pristupa i rada na ovim problemima jer samo tako možemo očekivati rezultate. U regiji ali i zemljama svijeta postoji jako puno kvalitenih modela koji su već pokazali dobre rezultate, dovoljno je da te modele prepišemo i primjenimo”, kazala je Janko.

Mato Zovko, načelnik općine Žepče otvorio je ovogodišnji forum koji se održava u sklopu obilježavanja Dana Općine Žepče, rekao je da je svrha ove konferencije da u međusobnom dijalogu privatni i vladin sektor da odgovore na to da li su dosadašnje mjere pokazale dobre ili loše rezultate i da daju prijedloge kako dalje raditi na poboljšanju segmenta zapošljavanja.

“Siguran sam da će svi danas izneseni primjeri i prijedlozi dobro doći, kako bi se u narednom periodu mogle napraviti određene smjernice na koji način dalje raditi na poboljšanju problema nezaposlenosti kako u Žepču tako i u cijeloj BiH”, rekao je Zovko.

Anto Pešić, direktor Službe za zapošljavanje ZE-DO Kantona, prisutnima je kazao da je problem nezaposlenosti i problem svih nas i da zajedno trebamo iznalaziti rješenja.

“Iako ima jako puno nezaposlenih na evidencijama, teško je naći dobrog kvalifikovanog radnika. Službe za zapošljavanje su također u procesu reformi i pokušavaju pronaći dobar model koji će povezati nezaposlene i poslodavce. Potrebno je više raditi na komunikaciji i prezentaciji dobrih praksi i primjera. Svaka regija je različita i baš zbog toga trebamo izvršne i zakonodavne vlasti zadužit da nam pomognu u tome kako pronaći dobre radnike”, rekao je Pešić.

U okviru Konferencije održane su i dvije panel diskusije na temu “Svrsishodnost aktivnih mjera zapošljavanja” i “Regionalna suradnja kao način rješavanja izazova u oblasti rada i zapošljavanja s fokusom na reforme politika zapošljavanja i primjenu europskih principa u oblasti rada i zapošljavanja”.

U sklopu konferencije prezentirani su i stručni radovi na temu rada i zapošljavanja, a organiziran je i i poslovni izlog poduzetnika iz ZDK.

 

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU