Život je u pitanju: 9 hiljada građana KS obavilo preventivne preglede, 11% pregledanih ima pozitivan nalaz

Više od 9.000 žena i muškaraca, starijih od 40 i mlađih od 65 godina, prijavilo se u prvih 25 dana za preventivne preglede dojki, grlića maternice i debelog crijeva u okviru kampanje Ministarstva zdravstva Kantona Sarajeva

Kantonalni ministar zdravstva Haris Vranić objavio je da je 11 posto pregledanih imalo pozitivan rezultat i da prijave za preventivne preglede još uvijek traju.

“Uredan rezultat nalaza do sada je dobila 1.041 osoba, te su oni upućeni na iduću redovnu kontrolu. Sto pedeset i tri osobe su dobile pozitivan nalaz, dok je kod osam osoba potvrđena velika vjerovatnoća bolesti. I jedni i drugi upućeni su na dalju dijagnostiku. Pozivam sve građane Kantona Sarajevo da iskoriste ovu priliku i obave preventivne preglede”, poručio je Vranić, a prenosi AA.

Ministarstvo zdravstva se neće zaustaviti na ovome. Vjerujemo da će desetine života biti spašeno do kraja ovog projekta, a da će veliki broj pregledanih učestvovati i u budućim projektima preventivnih pregleda koje će ministarstvo realizirati”, rekao je Vranić.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU