17.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 1 lipnja, 2023

Životno osiguranje – spektar benefita koji pružaju sigurnost i štednju porodici

Osiguranje života predstavlja investiciju koja je danas neraskidivo povezana sa sigurnošću porodice, kao i vrlo značajnom štednjom za buduće generacije.

Za razliku od nekadašnjeg vremena kada se životno osiguranje ugovaralo samo kao način obezbeđivanja porodice u slučaju smrtnog ishoda osiguranika, danas može biti način i za štednju poput odlaska u banku.

Životno osiguranje u modernom vremenu obuhvata dve osnovne varijante, i to kao „riziko“ i „štedno“, dok je dostupna i treća opcija – mešovitog spektra usluga, odnosno kombinacije u slučaju nezgode ili smrtnog ishoda sa mogućnostima za štednju i dobijanje novca u budućnosti. Zbog toga, danas se govori o osiguranju života u slučaju nesrećnog slučaja i smrtnog ishoda sa jedne strane, a sa druge o investiranju u budućnost radi isplate prilikom doživljenog broja godina.

Svojstva koja ima životno osiguranje kao način pouzdane i sigurne usluge

Veliki broj usluga osiguravajućih kompanija zasniva se na bezbednost u saobraćaju, zaštitu imovine osiguranika ili drugih lica, što je vrlo korisno za sve klijente. Sa druge strane, životno osiguranje u središtu ugovora ima samo zdravstveno stanje osiguranika, životne tokove, navike i preferencije, kao i mogućnosti za pogled u budućnost. U tom pogledu, životno osiguranje u „riziko“ opciji obezbeđuje isplatu novčanih suma članovima porodice ukoliko dođe do rizika – smrti osiguranika, bolesti ili povrede, u zavisnosti od obima i karaktera ugovora.

Sa druge strane, „štedno“ životno osiguranje ima karakter prave štednje, poput odlaska u banku i čuvanja novca, samo što su dostupne odlične kamate, odnosno bonusi i dobiti u varijanti saradnje sa kompanijama i društvima u ovoj oblasti. Tačnije, u slučaju doživljenog određenog broja godina korisnik za životno osiguranje dobija isplatu novca koja je uložena, uvećanu za pripisane bonuse, kamate i dobit, što se sve definiše prvobitno u ugovoru. Meštovita usluga za životno osiguranje daje  „riziko“ i „štedno“ ugovaranje u jednom postupku apliciranja.

Postupak ugovaranja za najbolje životno osiguranje danas

Da bi se obezbedilo najbolje životno osiguranje potrebno je podneti zahtev odabranom osiguravajućem društvu, što se danas u velikom broju slučajeva može učiniti i online putem. Pored toga, obavezno se bira da li je potrebno „riziko“, „štedno“ ili mešovito životno osiguranje, kako bi se definisali svi potrebni elementi ugovora. Da bi se sklopila saradnja između klijenta i kompanije određuje se nivo osigurane sume za određeni vremenski period važenja ugovorne obaveze, kao i prava, zatim premija koja se periodično uplaćuje i svi drugi potrebni elementi.

Dužina trajanja ugovora može se zaključiti na određeni period koji odgovara klijentu, dok sve sume uplata, otplata na rate i njihov broj zavisi od brojnih faktora. Generalno, za životno osiguranje važno je zdravstveno stanje i godište osiguranika, status zaposlenja, materijalne mogućnosti i drugi parametri koji mogu uticati na sam postupak sklapanja ugovora, definisanja broja rata, načina otplate premije i slično.

Ogroman je broj benefita koje daje životno osiguranje u vremenu izloženosti stresu, napetosti, čestih kretanja i sve manje brige o sebi i sopstvenom zdravlju. Zbog toga, važno je ugovoriti osiguranje života u slučaju nesrećnih okolnosti, ali i kao vid štednje na određeni vremenski period, da bi se nove generacije obezbedile značajnim investicijama za budućnost.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU