Zlatni septembar u Gimnaziji u Lukavcu ‘Život poslije raka…Borba se nastavlja!’

Za ‘Zlatni septembar’ – mjesec podizanja svijesti o raku kod djece Udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka’ planiralo je predavanja za srednjoškolce iz deset srednjih škola s područja Tuzlanskog kantona, o temi ‘Psihološki aspekt maligniteta kod djece i mladih’.

– Kampanja je dosad stigla u tri srednje škole u TK, a održano je predavanje i u Gimnaziji Lukavac koje se pokazalo kao nešto što je baš potrebno mladim ljudima – navodi se.

U saopćenju za javnost ističe se da su mladi bili zainteresirani za temu, pažljivo su slušali i ‘upijali’ informacije. Najkorisniji dio predavanja im je svakako bila panel diskusija s Tuzlankom Azrom Lukavačkić, članicom grupe MladiCe, djevojkom koja je u djetinjstvu liječena od raka. Pažnju je privukao i film ‘Velika bijela kuća’, koji je srušio predrasude, ako ih je dotad i bilo.

– Empatija i suze u očima srednjoškolaca, dokaz su kvalitete mladih ljudi našeg društva i znak da djeca oboljela i liječena od raka i njihove porodice imaju na koga da se oslone. Gimnazijalci su stavili zlatne vrpce na svoja srca, u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka – ističu iz Udruženja.

Cilj predavanja i kampanje je podizanje svijesti kod mladih, uz isticanje važnosti podrške u procesu resocijalizacije i prevencije stigmatizacije oboljele i izliječene djece. Predavanje je održala Sabina Duman, psiholog – pedagog u Udruženju ‘Srce za djecu’.

(FENA) H.D.

http://www.fena.ba/article/1106882/zlatni-septembar-u-gimnaziji-u-lukavcu-zivot-poslije-rakaborba-se-nastavlja


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU