Značajan rast prihoda Mercator Grupe uprkos pandemiji

Prihodi od prodaje Grupe Mercator u prvoj polovini 2020. porasli su za 4,4% u odnosu na isti period prošle godine i iznosili su 1,06 milijardi EUR. U ovom periodu Grupa Mercator zabilježila je 7,4% veće prihode od prodaje u trgovini na malo i 1,7% rast normalizovane EBITDA. Poslovni sistem Mercator d.d., kao najveća kompanija u grupi Mercator, u odnosu na isti period prošle godine zabilježila je rast prihoda od osnovne djelatnosti u iznosu od 8,2% i rast prihoda od prodaje u iznosu od 4,8%.

Izuzetne rezultate ostvario je Mercator - BH, d. o. o., tako što je povećao prihode u osnovnoj djelatnosti trgovine na malo za 9,2% u odnosu na isti period prošle godine, što je najbolji rezultat u regiji.

Uprkos epidemiji COVID-19 u prvoj polovini finansijske 2020. godine, što se prevashodno odrazilo na povećanje troškova logistike i rada zaposlenih, ali i na druge segmente poslovanja, Mercator Grupa je uspjela da ostvari pozitivne trendove u maloprodaji. Svakodnevnim sprovođenjem svih neophodnih aktivnosti za smanjenje negativnih posljedica epidemije na svim tržištima, Grupa Mercator je osigurala kontinuirane i dovoljne zalihe strateški važnih proizvoda na sva četiri tržišta na kojima posluje: Slovenije, Srbije, BiH i Crne Gore čime je osigurala nesmetano i uspješno poslovanje.

Prvu polovinu 2020. godine Mercator je neutralisao negativne uticaje pandemije na poslovanje, pa je povećana EBITDA na 83,438 miliona eura, što je  za 1,7% više u odnosu na isti period prošle godine.

Predsjednik Uprave Tomislav Čizmić naglasio je: „Mercator Grupa je u maloprodaji ostvarila rast prihoda i tako uspešno neutralizovala negativne uticaje epidemije na poslovne rezultate. Postignut uspjeh naše osnovne djelatnosti – maloprodaje, posljedica je pravovremene, odgovorne, i sveobuhvatne pripreme za krizu, redovnog prilagođavanja i  praćenja svih ključnih aktivnosti na nivou Grupe.  Za odličnu operativnu  spremnost sva četiri tržišta veoma važan je bio prenos iskustva iz Slovenije, koja je prva proglasila epidemiju. Tokom epidemije, Mercator je u svojim prodavnicama neprestano imao dovoljne količinu zaliha strateških proizvoda. Takođe bih želio da naglasim da je potvrda koncentracije od strane Evropske komisije, bila izuzetno važan korak ka prijenosu vlasništva nad Mercatorom na Fortenovu. Snažni vlasnik omogućit će daljnji rast i razvoj Mercatora i podržati Mercatorove strateške projekte, uključujući investiciju od 130 miliona eura u novi logistički centar u Ljubljani. "

S druge strane, uglavnom zbog uticaja COVID-19, vrijednost nekretnina nakon izvršene revalorizacije pala je za 45,7 miliona eura što je negativno uticalo na dobit Grupe u iznosu od 69 miliona eura. Bez obzira na negativna kretanja na tržištu nekretnina, Mercator ostaje jedan od najvećih vlasnika nekretnina u regionu sa vrijednošću od 1 milijardu EUR.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU