17.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 1 lipnja, 2023

Značajna razlika u cijeni kruha i žitarica u zemljama EU

Cijene kruha i žitarica diljem Europske unije značajno su se razlikovale u 2018. godini. Tako je cijena kruha i žitarica u najskupljoj državi članici bila tri puta veća nego u najjeftinijoj državi, rezultati su u petak objavljenog istraživanja Eurostata.

Kada se razine cijena u zemljama uspoređuju s indeksom prosječne razine cijena Europske unije u cjelini, koji iznosi 100, rezultati pokazuju da je u 2018. godini cijena kruha i žitarica bila najviša u Danskoj s indeksom razine cijena od 152, što znači da je u Danskoj kruh bio 52 posto skuplji od prosječne cijene kruha u EU.

Iza Danske slijedi Austrija s indeksom od 135 te Luksemburg i Finska s indeksom razine cijena od 127.

Suprotno tome, razine cijena kruha i žitarica u 2018. godini bile su najniže u Rumunjskoj s indeksom cijena od 54, a slijede Bugarska s indeksom 62 i Poljska s indeksom 68.

Istraživanjem su bile obuhvaćene cijene različitih kategorija proizvoda. Ukoliko se promatraju proizvodi i usluge široke potrošnje kao što su hrana i bezalkoholna pića, odjeća i obuća, najviša razina cijena je zabilježena u Danskoj i to 38 posto iznad prosjeka.

Najniža razina cijena u zemljama EU je registrirana u Bugarskoj i to 49 posto ispod prosjeka.

Ovim istraživanjem je bilo obuhvaćeno više od dvije tisuće različitih proizvoda i usluga široke potrošnje u 37 europskih zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Za našu zemlju istraživanje je pokazalo da su cijene proizvoda i usluga za 47 posto jeftinije od prosječne cijene tih proizvoda u Europskoj uniji.


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU