Značajno povećan broj zaposlenih – TNTPortal

Federacija BiH nastavlja biježiti rast broja zaposlenih. Broj zaposlenih u FBiH 19. aprila 2021. iznosio je 521.397, objavila je Porezna uprava.

Samo tokom marta i aprila u FBiH se broj zaposlenih povećao za 3.418 osoba. U martu se broj zaposlenih povećao za 1.422, a u prvih 19 dana aprila za 1996. Početkom maja prošle godine, Federacija BiH je imala najmanji broj zaposlenih od izbijanja pandemije, odnosno 507.617. Zaključno sa 19. aprilom ove godine broj zaposlenih je 521.397, što znači da se 13.780 ljudi vratilo na posao, prenose Vijesti.ba

Da su mjere Vlade FBiH tokom pandemije dale pozitivne rezultate svjedoče i podaci o direktnim porezima. Naime, prihodi od direktnih poreza u prva tri mjeseca 2021. godine bili za oko 43 miliona KM, odnosno 3,4 posto veći nego za prva tri mjeseca prošle godine. Ovaj podatak je posebno važan kada se ima na umu da su prva tri mjeseca prošle godine bila rekordna za prihode od direktnih poreza.

Kako bi nastavila podržavati privredu i zaposlenost, Vlada FBiH je najavila da će uskoro donijeti set drugih mjera. Premijer Fadil Novalić najavio je da će uskoro biti usvojene izmjene i dopune kreditno-garantnih programa na osnovu kojih funkcioniše Garantni fond, kako bi dodatno bilo olakšano kreditiranje privrednika od strane komercijalnih banaka.

– Pored toga, Vlada planira izdvojiti i sredstva za sufinansiranje troškova kamate u iznosu od 15 miliona KM za sve korisnike Garantnog fonda. S ciljem dodatnog poticanja zapošljavanje, preko Zavoda za zapošljavanje će kroz programe plasirati dodatnih 50 miliona KM, najavio je Novalić, prenose Vijesti.ba.

Vlade FBiH će pružiti i dodatnu finansijsku pomoći zdravstvenim institucijama u iznosu od 60 miliona KM.

Konačno, u pripremi je novi paket pomoći privredi, u vidu nove uredbe, kao i transfer od 230 miliona KM nižim nivoima vlasti, a očekuje se da će dio tih sredstava biti iskorišten kako bi se i sa tih nivoa pružila podrška određenim sektorima privrede.

TNTPortal

Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU