„ZNAMO ZAŠTO SMO HAKOVANI“ Kompanija OpenAI zatražila odbacivanje tužbe za autorska prava koje je podnio Njujork tajms

OpenAI tvrdi da je list “hakovao” četbot ChatGPT i druge sisteme veštačke inteligencije (AI) za generisanje lažnih dokaza na osnovu kojih je pokrenut slučaj, preneo je Rojters.

Njujorški list je u decembru tužio OpenAI i njegovog najvećeg finansijskog investitora Microsofta, optužujući ih da koriste milione članaka Tajmsa bez dozvole za obuku četbotova za pružanje informacija korisnicima.

OpenAI je u podnesku na saveznom sudu na Menhetnu istakao “da je Tajms naveo tehnologiju da reprodukuje svoj materijal putem obmanjujućih uputstava koja očigledno krše uslove korišcenja OpenAI tehnologije”.

Navodi u pritužbi Tajmsa ne ispunjavaju njegove čuvene rigorozne novinarske standarde, saopštio je OpenAI i dodao da će “istina, koja će izaći na vidjelo tokom ovog slučaja, dokazati da je Tajms platio nekome da hakuje njihove tehnološke proizvode.

KAKO SE ZAŠTITI NA INTERNETU? Lažne vijesti, dezinformacije i vještačka inteligencija: Profesorica Dragana Trninić o medijskoj pismenosti za AloOnline – Sve što radimo onlajn ostaje trajno pohranjeno

Tajms je među nekoliko vlasnika autorskih prava, koji su tužili američke tehnološke kompanije zbog navodne zloupotrebe njihovog rada u obuci vještačke inteligencije, naveo i grupe autora, vizuelnih umetnika i muzičkih izdavača.

Pomenute tehnološke kompanije istakle su da njihovi AI sistemi “pošteno koriste materijal zaštićen autorskim pravima” i naglasile kako navedene tužbe “prijete razvoju industrije potencijalno vrijedne više biliona dolara”, prenosi B92.

Rojters napominje da Njujork tajms, pored ostalog, optužuje OpenAI i Majkrosoft da su u nekoliko slučajeva četbotovi davali korisnicima gotovo doslovne odlomke njegovih autorskih članaka kada se to zatraži.

(FOTO) NIZOZEMAC KRIVI VJEŠTAČKU INTELIGENCIJU Češao se po glavi pa kažnjen sa 740 maraka

OpenAI je u svom podnesku naveo da je Tajmsu trebalo desetine hiljada pokušaja da generiše veoma anomalne rezultate.

– U uobičajenom postupku, ne može se koristiti ČetGPT za serviranje Tajmsovih članaka po želji – saopštio je OpenAI.

BONUS VIDEO:

„ZNAMO ZAŠTO SMO HAKOVANI“ Kompanija OpenAI zatražila odbacivanje tužbe za autorska prava koje je podnio Njujork tajms appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU