Znanstvenici razvili videoigre koje dijagnosticiraju, prate i liječe depresiju

Znanstvenici su koristeći AI tehnologiju razvili videoigre koje imaju za cilj dijagnosticirati, pratiti i liječiti depresiju. Platforma nosi naziv Thymia i bavi se mentalnim zdravljem, a primarni cilj je učiniti depresiju i druga stanja jednako mjerljivima kao i fizičke bolesti.

Dr. Emilia Molimpakis, izvršna direktorica i suosnivačica Thymie, objasnila je da je postojeći zdravstveni sustav pogrešan na mnogo načina. Liječnici opće prakse nemaju vremena, a postojeći sustavi se temelje na subjektivnim upitnicima koji su pristrani i ne pokazuju realno stanje stvari. Thymia je prvi sustav koji nudi objektivnost i koristi nekoliko vrsta podataka kako bi stvorio točnu viziju depresije.

Program od pacijenata traži da igraju jednostavne video igre, s neuropsihološkom podlogom, kako bi se izmjerili depresivni znakovi. Tijekom igranja, softver analizira pacijentov glas, pogled, način ponašanja, vrijeme reakcije, memoriju, facijalnu ekspresiju i greške. Uz pomoć tih podataka, otkrivaju se obrasci koji ukazuju na depresiju, što omogućuje brzo postavljanje dijagnoze, prenosi Sky News.

S obzirom na to da je sustav dizajniran za dugoročno praćenje pacijenata, pacijenti mogu igrati igrice tijekom cijelog dana ili u stresnim situacijama, odnosno kad god to požele.

Thymia je testirana na 2000 pacijenata u Londonu, a prikupljeni su podaci ljudi s teškom depresijom, ali i zdravih osoba kako bi se što kvalitetnije testirali AI modeli. Klinička ispitivanja su počela krajem prošle godine. Za sad još uvijek nije poznato može li igrica zaista izliječiti pacijenata ali se pokazalo da ima mogućnost precizne dijagnoze.

Unatoč svim benefitima koje donosi tehnologija u svakodnevnom životu, određeni znanstvenici smatraju da je ovakav pristup pogrešan jer je čovjeku koji boluje od depresije potreban drugi čovjek pa se postavlja pitanje može li virtualni svijet zaista odgovoriti na naše potrebe?

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU