2 C
Sarajevo
Subota, 4 veljače, 2023

Znate li koja je najduža riječ našeg jezika: Probajte je izgovoriti

Vjerovatno je mnogima poznato da su rekorderi prema broju slova u jednoj riječi Finci i Turci, tačnije svi aglutinativni jezici kod kojih riječi nastaju redanjem i kombiniranjem morfema, no da li znate koje su to najduže riječi u našim jezicima?!

Bosanski, hrvatski, srpski jezik je slojevit i bogat i takav mu je i rječnik. Smatra se da naš jezik ima između 400.000 i 500.000 riječi, s tim da „običan govornik“ koristi samo „mali dio“ ukupnog broja.

I čini se da nekako prirodno, u svakodnevnom razgovoru i životu, težimo jednostavnijim riječima, kraćim izrazima i konstrukcijama „lakšim“ za izgovor, pa i pismo.

Jezik je sistem znakova i on se s vremenom mijenja, usvaja nova pravila i nove riječi, gubi neke stare… Kad je riječ o leksikologiji, sve riječi našeg jezika mogu se podijeliti na deset vrsta, to bismo svi trebali znati. Odlika je riječi bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika da mogu biti vrlo kratke, ali i duge, ne kao u nekim drugim jezicima, ali ipak duge. Pritom se to kratke i duge odnosi na broj slova (glasova) koje riječi sačinjavaju.

  Vjerovao u pobjedu Olympiacosa i stavio 40.000 KM: Sada se 'kupa' u eurima

Tako naprimjer imamo veznike: i, ali, no, nego, pa; uzvike: uh, joj, aj; prijedloge: na, uz, pred…

Većina nema problem s izgovorom ovakvih riječi, no šta kad treba reći otorinolaringologija, antisamoupravnosocijalistički, ezofagogastroduodenoskopija ili neke slične.

U nastavku je popis nekih od najdužih riječi u našem jeziku, neke su možda manje poznate, a smatra se da je najduža riječ od 31 slova – prijestolonasljednikovičicinima – nastala od riječi prijestolonasljednikovica (što označava suprugu prijestolonasljednika), u obliku umanjenice prisvojnog pridjevskog oblika (dativ, instrumental, lokativ) u množini, s pokretnim samoglasnikom a na kraju.

Najduže riječi: najneindustrijaliziranija, elektronistagmografija, heliognatopalatoshiza, ezofagogastroduodenoskopija, deprofesionalizirati, najnezainteresiraniji, prijestolonasljednik…

Ne čine se tako strašnima kad pogledamo neke najduže riječi svjetskih jezika kakve su:
finski (61) –lentokonesuihkuturbiinimoottoriapumekaanikkoaliupseerioppilas (izraz koji se odnosi na vojno zrakoplovstv)

bugarski (39) – neprotivokonstitutsionstvuvatelstvuvayte (ne poduzimati protuustavne akcije)

holandski (49) –kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamheden (pripreme za dječiju karnevalsku povorku)

danski (51) – speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode (plan stabilizacije provedbe specijalističke medicinske prakse)

engleski (45) – pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis (plućna bolest uzrokovana udisanjem prašine)

mađarski (44) – megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért (izraz upozorenja koji označava da je oprost nemoguć ako se nastavi određeno ponašanje)

  Testiraj svoju pamet i logiku: Možeš li reći tko je najgluplja osoba na ovoj slici?

francuski (25) – anticonstitutionnellement (protuustavan)

talijanski (28) – anticostituzionalissimamente (žestoko kršiti ustav)

španski (24) – electroencefalografistas (EEG)

Najduža riječ na svijetu
Puno kemijsko ime divovskog proteina titina (ili konektina) ima 189.819 znakova i zahtijeva oko tri i pol sata da bi se u potpunosti izgovorilo. Zbog svoje dužine puno ime titina nije ni u jednom rječniku. Titin je protein zaslužan za pasivnu elastičnost mišića. Sajt Geekologie ima ga cijelog ispisanog, a za one koji vole promatrati kako se boja suši imamo i snimku momka koji ga čita u cijelosti – tri sata i 33 minute!

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU