5 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

ZNATE LI ŠTA JE KSANTELAZMA? Može biti znak koji otkriva da imate visok nivo holesterola u krvi

Međutim, možda će vas iznenaditi činjenica i da ova tegoba može da dovede do određenih problema sa očima, recimo do formiranja žutih naslaga oko kapaka, koje su poznate i kao ksantelazme.

– Holesterol je vrsta lipida koji je ključan sastojak u stvaranju steroidnih hormona, vitamina D i žučnih kiselina, koje nam pomažu da razradimo masti u crijevima. Naša tela imaju holesterol koji se kreće kroz naše tijelo preko lipoproteina, uključujući lipoprotein visoke gustine (HDL), što je dobra vrsta holesterola, i lipoprotein niske gustine (LDL), što je onaj loš holesterol. A kada je ova ravnoteža narušena može doći do razvijanja tih masnih naslaga – kaže dr Nikol Bajić, oftalmolog iz Klivlenda.

Najčešći način na koji holesterol može da utiče na vaše oči je prisustvo ksantelazme, malih žućkastih masnih naslaga na koži oko očiju.

– Uglavnom se stvaraju na gornjim kapcima i unutrašnjem delu kapka najbližem nosu – ističe dr Bajić.

– Ne zna se zašto se kod nekih ljudi sa visokim holestrolom ksantelazme javljaju, a kod drugih ne, ali kada ih vidite kod nekog ko nema poznatu istoriju visokog holesterola, bilo bi dobro da provjeri to, jer postoji otprilike 50 odsto šanse da ga imaju – dodala je ona.

  ( FOTO) Napravila mužu kafanu u dvorištu da ne ide u druge.
znate li šta je ksantelazma? može biti znak koji otkriva da imate visok nivo holesterola u krvi
foto: pixabay

Ova doktorka ističe i da ksantelazme nisu bolne, te da je to uglavnom estetski problem, ali upozorava i da može da dođe do značajnih problema, ako počnu da rastu.

Neki od faktora rizika za ksantelazme su:

  • bolesti srca,
  • gojaznost,
  • pušenje,
  • pankreatitis,
  • pretjerano konzumiranje alkohola.

Dr Bajić ističe da je jedan od najboljih načina za prevenciju i ublažavanje visokog holestreola ishrana sa niskim sadržajem masti, ali i izbjegavanje prerađene hrane. Kao svoju preporuku daje mediteransku ishranu.

U nekim izraženim slučajevima ksantelazme može se primjeniti esteska procedura za ukanjenje masnih naslaga, ali postoji mogućnost da će na koži ostati ožiljici. Jedna od opcija je i laserska terapija, ali o tome se morate konsultovati sa svojim ljekarom, prenosi B92.

BONUS VIDEO:

ZNATE LI ŠTA JE KSANTELAZMA? Može biti znak koji otkriva da imate visok nivo holesterola u krvi appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU