ZNATE LI ŠTA JE KSANTELAZMA? Može biti znak koji otkriva da imate visok nivo holesterola u krvi

Međutim, možda će vas iznenaditi činjenica i da ova tegoba može da dovede do određenih problema sa očima, recimo do formiranja žutih naslaga oko kapaka, koje su poznate i kao ksantelazme.

– Holesterol je vrsta lipida koji je ključan sastojak u stvaranju steroidnih hormona, vitamina D i žučnih kiselina, koje nam pomažu da razradimo masti u crijevima. Naša tela imaju holesterol koji se kreće kroz naše tijelo preko lipoproteina, uključujući lipoprotein visoke gustine (HDL), što je dobra vrsta holesterola, i lipoprotein niske gustine (LDL), što je onaj loš holesterol. A kada je ova ravnoteža narušena može doći do razvijanja tih masnih naslaga – kaže dr Nikol Bajić, oftalmolog iz Klivlenda.

Najčešći način na koji holesterol može da utiče na vaše oči je prisustvo ksantelazme, malih žućkastih masnih naslaga na koži oko očiju.

– Uglavnom se stvaraju na gornjim kapcima i unutrašnjem delu kapka najbližem nosu – ističe dr Bajić.

– Ne zna se zašto se kod nekih ljudi sa visokim holestrolom ksantelazme javljaju, a kod drugih ne, ali kada ih vidite kod nekog ko nema poznatu istoriju visokog holesterola, bilo bi dobro da provjeri to, jer postoji otprilike 50 odsto šanse da ga imaju – dodala je ona.

znate li šta je ksantelazma? može biti znak koji otkriva da imate visok nivo holesterola u krvi
foto: pixabay

Ova doktorka ističe i da ksantelazme nisu bolne, te da je to uglavnom estetski problem, ali upozorava i da može da dođe do značajnih problema, ako počnu da rastu.

Neki od faktora rizika za ksantelazme su:

  • bolesti srca,
  • gojaznost,
  • pušenje,
  • pankreatitis,
  • pretjerano konzumiranje alkohola.

Dr Bajić ističe da je jedan od najboljih načina za prevenciju i ublažavanje visokog holestreola ishrana sa niskim sadržajem masti, ali i izbjegavanje prerađene hrane. Kao svoju preporuku daje mediteransku ishranu.

U nekim izraženim slučajevima ksantelazme može se primjeniti esteska procedura za ukanjenje masnih naslaga, ali postoji mogućnost da će na koži ostati ožiljici. Jedna od opcija je i laserska terapija, ali o tome se morate konsultovati sa svojim ljekarom, prenosi B92.

BONUS VIDEO:

ZNATE LI ŠTA JE KSANTELAZMA? Može biti znak koji otkriva da imate visok nivo holesterola u krvi appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU