6 C
Sarajevo
Utorak, 21 ožujka, 2023

Zrak i danas vrlo nezdrav, značajnije poboljšanje očekuje se u kasnim noćnim satima

 Na svim mjernim stanicama u Kantonu Sarajevo i od jutros se bilježe visoke koncentracije zagađujućih PM10 čestica, a loš kvalitet zraka zadržat će se i tokom dana. Značajnije poboljšanje kvaliteta zraka se očekuje od večeras u kasnim noćnim satima.

Prema podacima sa mjernih stanica, zrak je trenutno vrlo nezdrav za cjelokupnu populaciju te se preporučuje smanjeno kretanje kao i izbjegavanje fizičkih aktivnosti na otvorenom.

Lošijem kvalitetu zraka posljednjih dana pogoduju intenzivni i nagli temperaturni obrati, posebno u jutarnjim i večernjim satima, koji uzrokuju nakupljanja zagađujućih materija u nižim slojevima atmosfere, kao i pojačane emisije iz kućnih ložišta, saobraćaj, ali i stabilne vremenske prilike, kao i geografski položaj i slabija strujanja zraka u nižim kotlinskim dijelovima gdje su bilježene najveće koncentracije zagađujućih materija.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana očekuju se nestabilne vremenske prilike, uz padavine, praćene jakim vjetrom i bez  temperaturne inverzije, koje će dovesti do značajnog poboljšanja kvaliteta zraka.

Koncentracije zagađujućih materija u zraku se kontinuirano prate, a po sticanju uslova, bit će stavljene van snage interventne mjere – saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU