-4.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 veljače, 2023

Žrijebanjem izabrani delegati za Dom naroda FBiH iz HNK-a i SBK-a

Centralna izborna komisija (CIK) BiH obavila je danas žrijebanje za izbor delegata iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona za Dom naroda Parlamenta FBiH. 

Iz HNK-a i reda Hrvata žrijebanjem je izabrana lista Raguž Iva, a iz reda Srba kandidatske liste Suša Dragica i Saradžić Vesna.

Iz SBK-a žrijebanjem su izabrane dvije kandidatske liste iz reda Hrvata – liste Mrnjavac Boris i Šimunović Ivo.

Žrijebanje za dodjelu mandata iz HNK i SBK u Dom naroda Parlamenta FBiH obavljeno je nakon što su na konstituirajućim skupštinama tih kantona, održanim 1. decembra, prilikom izbora za delegate u federalni Dom naroda, neke kandidatske liste imale identičan količnih glasova.

U Skupštini HNK-a, to su bile dvije kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda – lista Raguž Iva i lista Vesna Šunjić, kao i tri iz reda srpskog naroda – liste Dujmović Zora, Saradžić Vesna i Suša Dragica.

Današnjim žrijebanjem trebalo je nadomjestiti jedan mandat iz reda hrvatskog i dva iz reda srpskog naroda.

Kad je riječ o SBK-u, na konstituirajućoj sjednici novog postizbornog saziva, na osnovu rezultata posrednih izbora provedenih tom prilikom za delegate u Dom naroda, tri kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda – liste Krišto Suzana, Mrnjavac Boris i Šimunović Ivo, ostvarile su također isti količnik (2,00).

  Vlada ZDK usvojila plan upisa, ali nije odobrila povećanje školarine za studente UNZE-a

Zbog toga je današnjim žrijebanjem odlučeno o dodjeli dva preostala mandata iz reda hrvatskog naroda.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu su 1. decembra tri kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda dobile direktan ‘prolaz’ u Dom naroda. To su liste predlagatelja, odnosno zastupnika iz reda Koalicije HDZBiH; Olivera Solde, Damira Džebe i Tomislava Martinovića, kao i lista predložena iz reda HDZ-a 1990 čiji će predloženi kandidat također biti član novog saziva Doma naroda iz reda Hrvata.

Od delegata bošnjačkog naroda, kandidatska lista Džafera Alića dobila je dovoljno glasova te je prvorangirana na listi Irma Memidžan izabrana u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Iz kandidatske liste Ostalih izabran je Arman Zalihić.

U Srednjobosanskom kantonu su 1. decembra Ljubinka Atanasijević iz reda srpskog, Anto Bilić i Ilija Nakić iz reda hrvatskog naroda, kao i Eldin Delić i Amir Orlović iz reda Bošnjaka direktno ostvarili mandate za novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH.

IZ CIK-a su danas najavili da će u četvrtak biti obavljeno žrijebanje za izbor delegata iz Kantona Sarajevo i Kantona 10.

  Nove informacije u vezi slučaja ubistva u Novom Travniku

CIKžRIJEBANJE(FENA) L. A.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU