ZZO KS ukida administrativne barijere: Građani Kantona Sarajevo od sada ne moraju prilagati CIPS prijave

Osigurana lica Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo ne moraju više prilagati potvrdu o mjestu prebivališta, tzv. CIPS prijavu, za ostvarivanje svojih prava u Zavodu. 

Rezultat je to niza poduzetih aktivnosti od strane menadžmenta Zavoda, na čelu sa direktorom Muamerom Kosovcem, koje za cilj imaju unapređenje procesa poslovanja, kao i jednostavnijeg načina ostvarivanja prava osiguranika na zdravstvenu zaštitu. U okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja CIPS potvrda ili PBA3 obrazac zapravo je dokaz o prijavi adrese prebivališta koji u papirnatom obliku sadrži lične podatke, a ovaj dokument građani su prinuđeni koristiti u brojnim sferama života.

Svjedočimo čestim dugim redovima i čekanjima koja opterećuju građane i stvaraju nepotrebne gužve u institucijama. Ovo ne samo da dovodi do gubitka vremena građana, već i do povećane administrativne opterećenosti.

Ukidanje prilaganja CIPS prijavnice zapravo ne znači da Zavod neće imati uvid u podatke podnostitelja zahtjeva.

Zavod je dobio mogućnost pristupa podacima iz evidencije koju u ime izvornih organa vodi IDDEEA, na način da se direktno pristupa bazi podataka i provjerava mjesto prebivališta svih onih koji su podnijeli zahtjev u Zavodu za ostvarivanje svojih prava, pri tome poštujući sve sigurnosne elemente u vezi sa zaštitom ličnih podataka. Na taj način, Zavod će po službenoj dužosti dobiva podatke, a građani ne moraju čekati u redu za izdavanje potvrde o mjestu prebivališta (CIPS prijava).

“Ovim još jednom dokazujemo da su nam osiguranici u stalnom fokusu i na prvom mjestu. Zavod kontinuirano radi na unapređenju prava osiguranika i olakšavanju pristupa njihovim pravima, a ovo je samo jedna u nizu realiziranih aktivnosti”, istakao je direktor Kosovac ovim povodom.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU