100 djece liječene od raka prošlo rehabilitacioni kamp “Vlašić 2019”

Ovogodišnji rehabilitacioni kamp “Vlašić 2019” Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” zvanično je počeo 23.07.2019. godine, a završio 28.07.2019.godine.Udruženje, svake godine, pruža posebno osmišljen program rehabilitacionog kampa za djecu oboljelu i liječenu raka i njihove roditelje. Čitav program je besplatan, uključujući smještaj, hranu, aktivnosti i medicinsku skrb. Rehabilitacioni kamp se finansira donacijama, grantovima i aktivnostima Udruženja.

Na ovogodišnjem kampu bilo je 180 učesnika kampa iz cijele FBiH, kako mališana koji su izliječeni od raka, tako roditelja, volontera, stručnog osoblja i članova tima Udruženja. Pozitivna je činjenica da je svake godine sve više djece na kampu što znači da imamo sve više izliječene djece.

100 djece liječene od raka prošlo rehabilitacioni kamp “vlašić 2019”

Ovaj kamp obilježili su samo osmijesi djece, mnogo zagrljaja, pozitivne energije i ljubavi. Pored druženja i zabave koja je potrebna nakon teškog perioda liječenja, djeca su prošla niz aktivnosti kroz koje su vraćali svoje samopouzdanje, mir i kroz koje su osnaživali svoje tijelo i duh. Rezultat rada kroz ovih 5 dana kampa bila je predstava Pipi duga čarapa zadnje noći kampa, na kojoj su djeca iz srednje uzrasne grupe pokazala sve ono što su naučili i usvojili tokom škole teatra. Mnogo suza radosnica izmamila je najmlađa grupa mališana koja je kroz školu pjevanja pripremila u okviru hora izvedbu dječije pjesmice.

“Želim se zahvaliti cijelom timu Udruženja za ovih pet dana radosti. Hvala im što su se potrudili. Meni i Mehdiju ovo puno znači. Ovo je bilo 5 najljepših dana u posljednje 3 godine naše teške borbe”, rekla je na završnoj večeri majka dječaka Mehdija.

100 djece liječene od raka prošlo rehabilitacioni kamp “vlašić 2019”

Zadnjeg dana kamp su posjetili i gosti: načelnik općine Travnik – Admir Hadžiemrić, prijatelji i donatori Udruženja iz Telemacha, grupacije bolnica iz Turske Medical Park i sindikata BH Telecoma, predstavnici bolnice Travnik i generalni sekretar Crvenog križa FBiH.

Aktivnosti, kao što su škola sporta, jahanje, plivanje, kreativne radionice, teatar, izviđači, streljaštvo i mnoge druge, pomažu dječici da ponovo vrate svoje samopouzdanje, vjeru u sebe i svoje sposobnosti. Da sve ono za šta misle da su izgubili, nije zauvijek izgubljeno. Pomažemo im da uvide da mogu ponovo biti sportisti, da otkriju svoje nove talente, da se povežu sa sobom kroz prirodu i zdrav način života. Pored psihološkog momenta, oni jačaju svoje tijelo, podižu imunitet i fizički se osnažuju zahvaljujući pozitivnom učinku nadmorske visine planine.

100 djece liječene od raka prošlo rehabilitacioni kamp “vlašić 2019”

Posebnu čar rehabilitacionom kampu daju njegovi volonteri, koje čine mladi ljudi iz grupe MladiCe – mladi liječeni od raka u djetinjstvu. Oni vrijedno volontiraju, pomažu djeci i roditeljima u svim aktivnostima te su najbolji životni motiv za njih. Oni im svojim primjerom pokazuju kako je konačna pobjeda nad rakom moguća te kako i oni imaju priliku odrasti u snažne, uspješne, odrasle mlade ljude.

Svojom donacijom ovogodišnji kamp podržali su: Ministarstvo zdravstva FBiH, Hotel Pahuljica, Globtour Međugorje, Sarajevska Pivara, Frizersko-kozmetički salon Ogledalce Sarajevo te pojedinci Anita Ramljak i gdin.Zahirović.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU