Među najskupljim na svijetu: Poskupljuju ulaznice za Plitvička jezera

Poskupljenjem ulaznice tokom ljeta na 300 kuna (oko 80KM) Plitvička jezera postaju jedan od najskupljih nacionalnih parkova na svijetu, što uprava opravdava činjenicom da je to svjetska destinacija prirodne baštine koja je zbog gužvi ugrožena pa broj posjetitelja treba ograničiti.

Cijena od 300 kuna za odrasle odnosi se na posjete u junu, julu, augustu i septembru, piše Index.hr. Cijena za djecu i mlade do 18 godina u tom razdoblju iznosi 120 kuna (oko 30 KM). To znači da samo ulaznice za četveročlanu obitelj koštaju 840 kuna (oko 220 KM), pri čemu treba još dodati troškove za hranu, piće i parking, što cijenu jednodnevnog izleta diže na više od 1000 kuna (oko 260 KM).

Dosadašnja ljetna cijena bila je 250 kuna, sad će biti 50 kuna ili 20 posto skuplja, s tim da je ustanova porast cijena još prošle godine najavila agencijama i drugim partnerima te je cjenik stupio na snagu i objavljen je 1. januara”, rekao je Hini ravnatelj Tomislav Kovačević. “Cilj je postići održivo gospodarenje. U posljednje dvije godine mnogo je učinjeno na zaštiti prirode od otpadnih voda te očekujemo da ćemo u lipnju (junu) na konferenciji UNESCO-a dobiti pozitivno mišljenje za 2019., ali na održivom gospodarenju moramo ustrajati i dalje.”

Ograničen broj posjetitelja

Programom upravljanja posjetiteljima ograničen je broj ulazaka na 12.000 na dan, a prijašnjih ljeta bilo je i 15.000 i 16.000 ulazaka.

Plitvička jezera ostvarila su lani gotovo 400 miliona kuna (oko 104 miliona KM) prihoda, spremni su projekti od 150 miliona kuna (oko 400 hiljada KM) za modernizaciju hotela i dizanja njihovih kategorija, a provodi se i 60 stručnih projekata s institutima i fakultetima za floru, faunu i jedinstvenu sedru.

Skoro svi nacionalni parkovi u svijetu su jeftiniji

Gotovo svi najpoznatiji svjetski nacionalni parkovi imaju jeftinije ulaznice. Cijene se kreću od 20-ak kuna do oko 250 kuna, neki imaju jeftinije ulaznice za domaće stanovništvo, a posjet nekima čak je i besplatan, piše radiosarajevo.

Da bi se vidio slavni Grand Canyon u SAD-u treba izdvojiti 35 dolara (60 KM) ako se u njega ulazi vozilom ili 20 dolara (35 KM) ako se ulazi pješice ili biciklom.

Ulaznica za američki Yellowstone je 30 dolara  (52 KM) ako se ulazi vozilom ili 15 dolara  (26 KM) za pješake ili bicikliste i to do sedam dana boravka.

Posjet slapovima Niagare u Kanadi je besplatan.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU