Ko su žene iz BiH ogrezle u kriminalu: Od “Playboyeve” zečice do nekrunisane kraljice tuzlanske mafije

Iako muškarci u većini slučajeva stoje iza najtežih krivičnih djela te su na čelu mafija, stručnjaci upozoravaju da ne treba zanemariti ni sve veće uloge žena u svijetu kriminala.

Podaci sa stranice najtraženijih bjegunki u Evropi govore da su i žene podjednako sposobne da počine teška krivična djela kao i muškarci. Europol je nedavno saopćio da se broj žena koje se bave kriminalnim aktivnostima povećao posljednjih decenija.

Kao jedno od objašnjenja za taj trend, Europol navodi da je moguće da su tehnološki napredak i socijalne norme oslobodile žene kućnih poslova i povećali njihovu zastupljenost na “tržištu kriminala”.

Taj trend nije zaobišao ni BiH…

Slobodanka Boba Tošić – Namamila Đorđa Ždralu u sačekušu

Nekadašnja misica BiH, “Playboyeva” zečica i učesnica rijalitija Slobodanka Boba Tošić nalazi se na crvenoj Interpolovoj potjernici zbog pomaganja Darku Elezu u pokušaju ubistva svog kuma Đorđa Ždrale.

Sve se odigralo aprila 2006. godine, a njena uloga bila je da namami žrtvu na mjesto gdje su u zasjedi čekali, kako se tada sumnjalo, Darko Elez i Branimir Minić.

Sud BiH osudio ju je na dvije i po godine zatvora zbog krivičnog djela zločinačkog udruživanja u vezi s krivičnim djelom teškog ubistva.

Dana Škrba – Skalpelom zaklala fotografa

Dana Škrba 23. februara 2012. godine u podrumu fotografske radnje u sarajevskom naselju Dobrinja skalpelom je zaklala sarajevskog fotografa Mustafu Bukvića, s kojim je, navodno, bila u ljubavnoj vezi.

Zbog ovog zločina osuđena je na 14 godina zatvora. Škrba se prije presude porodila. Govorila je da je ubila u samoodbrani.

ko su žene iz bih ogrezle u kriminalu: od "playboyeve" zečice do nekrunisane kraljice tuzlanske mafije

Margareta Hadžić Marga – Okupila žensku bandu za dilanje droge

Margaretu Hadžić Margu (55), nekrunisanu kraljicu mafije Tuzlanskog kantona, nedavno je uhapsila granična policija Srbije prilikom njenog pokušaja da uđe u Srbiju iz Bosne i Hercegovine.

Uz nju su se vezale brojne kriminalne afere u posljednje dvije decenije. Služila je zatvorsku kaznu, a nedavno je puštena na slobodu, nakon čega se više nije vratila na izdržavanje kazne. Ona je prije tri godine osuđena na tri godine zatvora kao organizatorica kriminalne grupe koja se bavila švercom droge.

Marga je čak teško ranila dvojicu policajaca kada su pokušali pretresti njenu kuću zbog sumnje da se bavi prodajom droge. Osuđena je na osam godina zatvora. Tokom sudskog postupka moglo se čuti da je Marga pod krinkom kozmetičkog salona okupljala “žensku bandu“ za posao dilanja droge.

ko su žene iz bih ogrezle u kriminalu: od "playboyeve" zečice do nekrunisane kraljice tuzlanske mafije

Šefka Hodžić – Rasporila stomak komšinici i izvadila bebu

Za Šefku Hodžić već desetljećima kažu da je najmonstruznija žena ubica s Balkana u historiji.

Šefka iz sela Jusići u BiH, koja nije mogla roditi, u oktobru 1969. godine rasporila je stomak komšinici i izvadila bebu. Nažalost, i beba je preminula. U maju 1970. Šefka je na Okružnom sudu u Tuzli osuđena na smrt strijeljanjem, ali je na kasnijem ponovljenom suđenju kazna smanjena na 20 godina zatvora

ko su žene iz bih ogrezle u kriminalu: od "playboyeve" zečice do nekrunisane kraljice tuzlanske mafije

Milka Katanović – Ubila muža sjekirom pa mu iskomadala ruke i noge

Milka Katanović (55) iz Zvornika osuđena je na 14 godina zatvora jer je 22. juna 2017. godine udarcima sjekirom ubila supruga Vojislava Katanovića (59), a zatim prijavila da je nestao. Tijelo muža odnijela je na sprat nedovršene kuće te mu odsjekla ruke i noge. Ekstremitete je isitnila u komade, a trup i glavu stavila u torbu i kolicima odvezla u obližnji šumarak i zakopala. Najlonsku mušemu i ćebe s isjeckanim dijelovima ekstremiteta bacila je u kontejner i oni nikad nisu pronađeni, prenosi avaz.

ko su žene iz bih ogrezle u kriminalu: od "playboyeve" zečice do nekrunisane kraljice tuzlanske mafije

Ena Lipa – Nasmrt pretukla sinčića Smaju Ćesira

Ena Lipa iz Hadžića kod Sarajeva osuđena je na 45 godina zatvora jer je zajedno sa svojim partnerom Salihom Arnautovićem, koji je osuđen na istu kaznu, brutalnim zlostavljanjem ubila troipogodišnjeg sina iz prvog braka Smaju Ćesira. Dječak je 2014. na dan ubistva imao više od 30 lakših i nekoliko težih povreda.

ko su žene iz bih ogrezle u kriminalu: od "playboyeve" zečice do nekrunisane kraljice tuzlanske mafije

Ruža Jelić – Sjekirom ubila ljubavnika i još tri žene

Ruža Jelić iz Usore osuđena je na 20 godina robije zbog četverostrukog ubistva koje je počinila 1998. godine.

Ubila je ljubavnika, ženu za koju je sumnjala da je druga ljubavnica njenog ljubavnika te još dvije žene u selu za koje je posumnjala da znaju za njenu izvanbračnu vezu. Sve četvero je usmrtila sjekirom.ko su žene iz bih ogrezle u kriminalu: od "playboyeve" zečice do nekrunisane kraljice tuzlanske mafije

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU