12 prirodnih načina da izazovete menstruaciju

Možemo slobodno reći da se malo žena raduje svojoj menstruaciji, ali ponekad žene koriste razne metode da ubrzaju dobijanje menstruacije. Postoje razni razlozi zbog kojih žena možda želi da uzrokuje svoj menstrualni ciklus. Možda želi da se menstruacija završi pre praznika ili neke posebne prilike. Možda ima nepravilan ciklus i želi veću predvidljivost kako bi mogla da planira trudnoću. Ili se zbog kašnjenja menstruacije oseća pod stresom ili zabrinuto. Bez obzira na razlog, postoji niz metoda koje mogu pomoći.

Razlozi zbog kojih bi menstruacija mogla da se odloži
Tipičnim menstrualnim ciklusom traje 21 do 35 dana. Odsustvo menstruacije naziva se amenoreja. Devojčice koje menstruaciju nisu započele do 15. godine i žene koje su propustile tri ili više menstrualnih ciklusa zaredom imaju amenoreju. Postoji nekoliko mogućih uzroka za kašnjenje ili izostanak menstruacije:

  • stres
  • mala ili velika telesna težina
  • hormonski kontraceptivi
  • hronična stanja kao što su dijabetes ili celijakija
  • problemi sa štitnom žlezdom
  • menopauza
  • trudnoća

Nemojte pokušavati da izazovete menstruaciju ako ste trudni

Supstance koje mogu pomoći u izazivanju menstruacije nazivaju se emenagogi. Imajte na umu da neki emenagogi takođe mogu prouzrokovati pobačaje u trudnoći.

Ako postoji bilo kakva šansa da menstruacija kasni jer ste trudni, korišćenje emenagoga za podsticanje menstruacije može prekinuti trudnoću. Ovo može biti vrlo opasno. Ako postoji šansa da ste trudni, ne uzimajte ove supstance. Ako isprobavate neko bilje, kupite ga od pouzdanog prodavca.

Kako ubrzati dobijanje menstruacije

Vitamin C

Neki ljudi veruju da vitamin C, koji se naziva i askorbinska kiselina, može izazvati menstruaciju. Ali ne postoje pouzdani naučni dokazi koji bi potkrepili ovu tvrdnju. Smatra se da vitamin C može podići nivo estrogena i smanjiti nivo progesterona. To dovodi do kontrakcije materice i raspadanja sluznice materice, što dovodi do početka menstruacije. Da biste isprobali ovu metodu, možete uzimati vitaminske suplemente ili jednostavno jesti puno hrane koja sadrži vitamin C. Citrusi, bobice, crna ribizla, brokoli, spanać, prokelj, crvena i zelena paprika i paradajz su dobri izvori vitamina C. Ako uzimate suplemente, pripazite da se pridržavate preporučenih doza – previše vitamina C može biti opasno.

Ananas

Ananas je bogat izvor bromelaina, enzima za koji se veruje da utiče na estrogen i druge hormone. Studija iz 2017. godine sugeriše da bromelain može pomoći u smanjenju upale. To znači da bi mogao pomoći kada je uzrok neredovnih menstruacija povezan sa upalom. Međutim, nema naučnih dokaza koji ukazuju na to da će ananas ili bromelain izazvati menstruaciju.

Đumbir

Đumbir je tradicionalni lek za izazivanje menstruacije i veruje se da izaziva kontrakcije materice. Međutim, ovo nije dokazano naučnim istraživanjima. Đumbir je neprijatno jesti sirov, pa je najjednostavnije napraviti čaj od đumbira. Da biste koristili ovu metodu, svež komad oljuštenog, isečenog đumbira kuvajte u posudi sa vodom pet do sedam minuta. Procedite čaj i dodajte med ili šećer po ukusu pre pijenja.

Peršun

Peršun sadrži visok nivo vitamina C kao i apiola, što može pomoći u podsticanju kontrakcija materice. Međutim, apiol je takođe toksičan u određenim količinama i posebno je opasan za trudnice. Ne biste trebali piti čaj od peršuna ako ste trudni, dojite ili imate problema sa bubrezima. Da biste napravili čaj od peršuna, jednostavno prelijte šoljom ključale vode nekoliko kašika svežeg peršuna i ostavite da stoji oko pet minuta pre nego što ga popijete.

Kurkuma

Kurkuma je još jedan tradicionalni lek za koji neki veruju da je emenagog. Trebalo bi da deluje tako što utiče na nivo estrogena i progesterona, iako nedostaju naučna istraživanja. Postoji mnogo načina da se kurkuma uključi u vašu ishranu. Možete ga dodati u kari, pirinač ili jela od povrća. Ili ga možete dodati u vodu ili mleko sa drugim začinima i zaslađivačima.

Dong kuai

Dong kuai je biljka poreklom iz Kine i popularni biljni lek, koji se koristi stotinama godina. Smatra se da pomaže u indukovanju menstrualnog ciklusa poboljšanjem protoka krvi u karlici, kao i stimulisanjem mišića u materici i pokretanjem kontrakcija materice. Dong kuai u obliku kapsula ili praha možete kupiti onlajn.

Crni kohoš

Crni kohoš je još jedan biljni dodatak koji možete koristiti u regulisanju menstrualnog ciklusa. On bi trebalo da pospešuje raspadanje sluznice materice. Poznato je da crni kohoš ulazi u interakciju sa mnogim lekovima. Ne preporučuje se osobama koje piju lekove za krvni pritisak ili za srce ili imaju problema sa jetrom.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU