25 GODINA OD GENOCIDA U SREBRENICI/ Porodice i prijatelji žrtava pristižu u Potočare

Porodice ubijenih žrtava genocida u Srebrenici, komšije i prijatelji pristižu u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari gdje će danas biti klanjana dženaza-namaz za devet identificiranih žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA)

Zbog mjera poduzetih zbog širenja koronavirusa ove godine, na 25- godišnjicu genocida počinjenog ’95. na području Srebrenice, nema organizovanih dolazaka iz različitih dijelova BiH, kao što je to bio slučaj ranijih godina.

Ove godine ne očekuje se dolazak velikog broja građana.

Porodice, rodbina i prijatelji od jutarnjih sati obilaze mezarje Memorijalnog centra gdje uče Fatihe ranije ukopanim članovima svojih porodica.

Pristižu i porodice koje će danas spustiti u mezare posmrtne ostatke devet žrtava genocida iz ’95, počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice, Zaštićene zone Ujedinjenih nacija.

Salko Ibišević je najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u mezarju Memorijalnog centra. Imao je samo 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje, u općini Zvornik 2001. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. On je imao 70 godina kada je ubijen, a nestao je 1995. godine na području Kozluka. Njegovo tijelo je ekshumirano iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine biće ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU