Bez obzira na to koliko je vaša veza stabilna i čvrsta, povremeno ćete se suočiti sa problemima. Nesuglasice su jednostavno sastavni deo svake veze, a evo koji su najčešći problemi u vezi sa kojima se suočava skoro svaki par i kako da ih rešite.

Imate određena očekivanja od ljubavi

Priroda čoveka je takva da želi da bude prihvaćen i voljen. Kada se ta želja pretvori u određena očekivanja, to često vodi do razočaranja.

Činjenica je da vas niko neće voleti baš onako kako ste vi zamislili jer niko drugi nije vi. Svako pruža ljubav na sebi svojstven način, u odnosu na to kako doživljava i razume ljubav. Dakle, partner vas voli najbolje što ume, bez obzira na to što ste vi možda zamislili nešto drugačije.

“Ako imate očekivanja u vezi sa tim kako želite da vas partner voli, često ćete biti frustrirani jer vas partner ‘ne razume’, a zapravo očekujete da vas partner poznaje onako kako vi poznajete sebe. To je nerealno i predstavlja izazov koji nijedan partner ne može da ispuni, pa ćete oboje biti nezadovoljni”, kaže “lajf-kouč” Dejvid Šreder.

Da biste rešili ovaj problem, pokušajte da uživate u pažnji i ljubavi koju vam partner pruža, bez postavljanja očekivanja šta bi i kako trebalo da uradi.

Prošla iskustva oblikuju vaš stav o ljubavi

Vi i partner ste imali različita iskustva – drugačije detinjstvo, odrasli ste u različitom okruženju, pa je i logično da imate drugačije perspektive i uverenja o tome kako bi veza trebalo da izgleda. I u skladu sa tim, svako od vas izražava ljubav na svoj način i različito doživljava vezu.

Da biste rešili ovaj problem, pokušajte da se “nađete na sredini”, tj. da prihvatite partnerovu perspektivu, i on vašu, i da razgovorom dođete do nekog kompromisa.

Važnije vam je da budete u pravu nego da budete srećni

“Jedan od najvećih problema u vezi je potreba da se bude u pravu. Zbog toga dolazi do svađa, ima i negativan uticaj na komunikaciju, intimnost, postavljanje i ostvarivanje zajedničkih ciljeva”, smatra Šreder.

Ako vam je od svega važnije da budete u pravu, partner će se osećati beznačajno, nevoljeno, imaće osećaj da ga uvek osuđujete i da ga ne cenite.

Da bi veza uspela, oba partnera moraju da se potrude i rade na tome. Pokušajte da uvidite i prihvatite dobre strane koje donosi partnerov način razmišljanja i neka vam cilj bude da budete srećni, a ne da budete u pravu. Pokažite partneru da vam je stalo do njega, da ga cenite.

Probleme gurate pod tepih

U mnogim vezama se problemi ignorišu i guraju pod tepih, pod teretom svakodnevnih obaveza, odgajanja dece ili nečeg trećeg. Često jednostavno nemate vremena ili energije da sa partnerom popričate o problemu ili se plašite da se sa njima suočite, ali to mora da se promeni – inače bi vaša veza mogla da krene nizbrdo.

Izbegavanje rešavanja problema samo dovodi do još većih problema koji će se kasnije javiti. Izbegnite to, tako što ćete otvoreno razgovarati o problemu i potražiti rešenje, pre nego što se među vama javi nepoverenje, tenzija, ogorčenost.

Naučite da prihvatite probleme i trudite se da ih zajedno rešite – to će dodatno ojačati vašu vezu!