Nedjelja, 25 srpnja, 2021

4 problema koja postoje u svakoj vezi

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Bez obzira na to koliko je vaša veza stabilna i čvrsta, povremeno ćete se suočiti sa problemima. Nesuglasice su jednostavno sastavni deo svake veze, a evo koji su najčešći problemi u vezi sa kojima se suočava skoro svaki par i kako da ih rešite.

Imate određena očekivanja od ljubavi

Priroda čoveka je takva da želi da bude prihvaćen i voljen. Kada se ta želja pretvori u određena očekivanja, to često vodi do razočaranja.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Činjenica je da vas niko neće voleti baš onako kako ste vi zamislili jer niko drugi nije vi. Svako pruža ljubav na sebi svojstven način, u odnosu na to kako doživljava i razume ljubav. Dakle, partner vas voli najbolje što ume, bez obzira na to što ste vi možda zamislili nešto drugačije.

“Ako imate očekivanja u vezi sa tim kako želite da vas partner voli, često ćete biti frustrirani jer vas partner ‘ne razume’, a zapravo očekujete da vas partner poznaje onako kako vi poznajete sebe. To je nerealno i predstavlja izazov koji nijedan partner ne može da ispuni, pa ćete oboje biti nezadovoljni”, kaže “lajf-kouč” Dejvid Šreder.

Da biste rešili ovaj problem, pokušajte da uživate u pažnji i ljubavi koju vam partner pruža, bez postavljanja očekivanja šta bi i kako trebalo da uradi.

Prošla iskustva oblikuju vaš stav o ljubavi

Vi i partner ste imali različita iskustva – drugačije detinjstvo, odrasli ste u različitom okruženju, pa je i logično da imate drugačije perspektive i uverenja o tome kako bi veza trebalo da izgleda. I u skladu sa tim, svako od vas izražava ljubav na svoj način i različito doživljava vezu.

Da biste rešili ovaj problem, pokušajte da se “nađete na sredini”, tj. da prihvatite partnerovu perspektivu, i on vašu, i da razgovorom dođete do nekog kompromisa.

Važnije vam je da budete u pravu nego da budete srećni

“Jedan od najvećih problema u vezi je potreba da se bude u pravu. Zbog toga dolazi do svađa, ima i negativan uticaj na komunikaciju, intimnost, postavljanje i ostvarivanje zajedničkih ciljeva”, smatra Šreder.

Ako vam je od svega važnije da budete u pravu, partner će se osećati beznačajno, nevoljeno, imaće osećaj da ga uvek osuđujete i da ga ne cenite.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Da bi veza uspela, oba partnera moraju da se potrude i rade na tome. Pokušajte da uvidite i prihvatite dobre strane koje donosi partnerov način razmišljanja i neka vam cilj bude da budete srećni, a ne da budete u pravu. Pokažite partneru da vam je stalo do njega, da ga cenite.

Probleme gurate pod tepih

U mnogim vezama se problemi ignorišu i guraju pod tepih, pod teretom svakodnevnih obaveza, odgajanja dece ili nečeg trećeg. Često jednostavno nemate vremena ili energije da sa partnerom popričate o problemu ili se plašite da se sa njima suočite, ali to mora da se promeni – inače bi vaša veza mogla da krene nizbrdo.

Izbegavanje rešavanja problema samo dovodi do još većih problema koji će se kasnije javiti. Izbegnite to, tako što ćete otvoreno razgovarati o problemu i potražiti rešenje, pre nego što se među vama javi nepoverenje, tenzija, ogorčenost.

Naučite da prihvatite probleme i trudite se da ih zajedno rešite – to će dodatno ojačati vašu vezu!

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Oglašavanje -

Vijesti danas