4 znaka koja odaju licemjera u vašem okruženju

Licemjerje se često dešava u trenucima velikog straha od kazne. Sjetite se situacije iz detinjstva, kada je vaša majka ljuta na vas i spremna je da vas uhvati na djelu za nestašluk, vi se uplašite i kažete joj da nemate ništa sa tim, iako sigurno znate da ste vi slomili maminu omiljenu vazu.

Ovo je djetinjasto ponašanje. Pretpostavlja se da što osoba postaje starija, to više zna da preuzme odgovornost za svoje postupke. Ali uprkos tome, još uvek postoje licemjeri u odraslom životu. Ruska psihološkinja Nadeždom Efremova otkriva zašto se to dešava.

U svakoj vezi težimo osjećaju sigurnosti. Malo ljudi voli da bude pored osobe koja vas drži u večnoj neizvesnosti, napetosti, osjećaju da ne razumijete šta će se desiti u sljedećoj sekundi nakon vašeg kontakta. Ovo je karakteristika ljudske psihe – kada imamo jasnoću (čak i to što nam se apsolutno ne sviđa), onda počinjemo brzo da se krećemo u situaciji i razumemo koje akcije treba preduzeti. Ako nema jasnoće, onda se nivo unutrašnje napetosti povećava, jer moramo potrošiti mnogo energije pokušavajući da shvatimo kako da se ponašamo sada.

Licjemer je osoba koja ne može i ne zna da da jasnoću i osjećaj sigurnosti u kontaktu sa sobom. „Nikada nećete znati da li vas sada iskreno hvali ili će odmah napustiti sto i razbiti vaše ideje u paramparčad iza vaših leđa. Zato, kada ste u dijalogu sa njim, nije jasno kako da reagujete i da li možete da verujete onome što on govori“, kaže psiholog.

4 znaka koja odaju licemjera u vašem okruženju:

1. Čovjek obraća mnogo pažnje na to kako ga doživljavaju u društvu, u timu. Može beskrajno da priča pohvale, da predstavlja sebe dopadljivim, ali u stvarnosti ne misli tako. Saznaćete da on misli drugačije, ali iz sasvim drugih izvora, sa kojima će deliti potpuno suprotno mišljenje od onoga što vam je rekao u lice.

Na primjer, kada vas je koleginica vidjela, glasno se divila vašoj novoj suknji. Ali čim ste ušli u svoju kancelariju, odmah je svima rekla da u njoj izgledate debelo.

2. Riječi licemera nikada se ne poklapaju sa njihovim postupcima. To je na primjer kolega koji se šeta po organizaciji i svima priča koliko se trudi i koje globalne procese pokreće, maštajući do detalja i pričajućži hvalospeve o sebi svima koji su spremni da ga saslušaju.

Svako će mnogo kasnije saznati da ne radi ni 1/10 onoga što kaže, kada dođe vrijeme za sumiranje i analizu rezultata. Ali i tamo će licemer pokušati da se izvuče i kaže da nije problem u njemu, već u nekome drugom ili u situaciji.

3. Zapamtite da licemjer uvijek pokušava da stvori što dobronamjerniju sliku. Ni manje ni više, neka vrsta savršene osobe koja sve razumije i svima oprašta. Ali kada ne može da igra svoju igru i kada ga prave emocije prekrivaju, tada maska osobe pada i vidite koliko razaranja on zapravo izaziva.

4. Dvostruki standardi. Isti čin se potpuno različito tumači za sebe i za druge. Ako je to počinio licemer, onda „nije strašno i svašta može da se desi“, ali ako je isto djelo počinio neko drugo lice, onda se on osuđuje i kritikuje.

BONUS VIDEO:

4 znaka koja odaju licemjera u vašem okruženju appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU