3.8 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

96,8 miliona eura za tri investicijska projekta

Na Samitu koji se održava u okviru Berlinskog procesa Bosni i Hercegovini je odobren paket od tri investicijska projekta u oblasti transporta. Riječ je o grant sredstvima u iznosu od 96,8 miliona eura za dionice autoputa na koridoru Vc ( dijelovi dionica Vukosavlje-Doboj, Zenica sjever-Žepče jug i Žepče jug-Doboj jug). Ukupna vrijednost ova tri projekta iznosi 433,39 miliona eura.

Predsjedavajući Zvizdić je tokom svog obraćanja rekao da budućnost članstva u EU ostaje za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju put koji nema alternativu i da je perspektiva članstva poticaj za sve reformske procese u društvu, javnoj upravi i privredi. Naglasio je da puna integracija zapadnog Balkana služi najboljem interesu kontinenta i da je neophodno zadržati zamah proširenja utemeljen na regionalnoj saradnji, dobrosusjedskim odnosima i načelu vlastite zasluge. Dodao je da, iako su zemlje u različitim fazama reformi i razvoja, dijele jednu zajedničku osobinu, da su ispod evropskog projeka po razvijenosti.

Stoga je potrebno da države zapadnog Balkana, rekao je predsjedavajući Zvizdić, udruže napore da kako bi prevladale taj jaz i građanima pružile viši životni standard, bolju socijalnu i zdravstvenu zaštitu, bolje obrazovanje i pravedniju raspodjelu društvenog bogatstva ili se u suprotnom suočavaju sa društvenom i političkom nestabilnošću.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su, dobra politička suradnja, politička stabilnost i ekonomske reforme, osnovni preduvjeti za prevladavanje glavnih problema na zapadnom Balkanu, te da je zajedničko tržište puno privlačnije investitorima ako nije podijeljeno nacionalnim granicama. Istakao je hitnu potrebe za proširenjem povezanosti unutar regije, kao i između regije i EU. Dodao je da povezanost treba shvatiti u mnogo širem smislu od izgradnje infrastrukture i uključiti poslovnu i digitalnu povezanost, kulturnu razmjenu i mlade čime bi se povećala sposobnost regije da se natječe na globalnom tržištu.

On je dodao da je Bosna i Hercegovina aplicirala sa najvećim brojem investicijskih projekata i dobila najveći iznos grant sredstava u sklopu Investicionog okvira za Zapadni Balkan(WBIF) za 2019.-tu godinu u vrijednosti od oko 118 miliona eura. Istakao je da je WBIF u BiH do sada podržao 25 projekata procijenjene ukupne vrijednosti od 3,3 milijarde eura.

Predsjedavajući Zvizdić je iskazao uvjerenje da je za sve zemlje od vitalne važnosti da se što prije provedu mjere predviđene Konsolidiranim višegodišnjim akcijskim planom za regionalno gospodarsko područje na zapadnom Balkanu (MAP REA), čime bi ekonomije zemalja zapadnog Balkana bile privlačnije investitorima, a što bi dalje dovelo do ubrzanja ekonomskog rasta i pripremilo ekonomije za ulazak u EU.

- Oglašavanje -

„S dubljom ekonomskom integracijom šaljemo i jasnu političku poruku, koja pokazuje da je produbljivanje međusobne suradnje i prevladavanje otvorenih problema u zajedničkom interesu svih nas“, rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Predsjedavajući Zvizdić je konstatovao da je što se tiče implementacije obaveza preuzetih na prethodnim samitima Berlinskog procesa i Višegodišnjeg akcionog plana za Regionalno ekonomsko područje u okviru WB6, potvrđenog na Samitu u Trstu, postignut određeni napredak, ali da je potrebno pojačati napore u pojedinim oblastima.

Izrazio je zadovoljstvo što su tokom današnjeg Samita podržane dvije značajne dekleracije, Deklaracija o priznavanju akademskih kvalifikacija na zapadnom Balkanu i Deklaracija zapadnog Balkana o Romima i proširenju Evropske Unije. Pozdravio je potpisivanje Memoranduma o uspostavi Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Europi, kao i regionalnog Sporazuma o smanjenu troškova rominga, koji je jasan primjer kako saradnja donosi vidljivu korist građanima.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da digitalna transformacija društava i ekonomija zemalja regije mora biti visoki zadatak u agendi i vladama i poslovnim udruženjima i preduzećima.

„Region mora iskoristiti mogućnosti koje digitalizacija pruža kako bi postala poželjnije mjesto za poslovanje i nove investicije, ali i da bi se digitalno opremljene, osposobljene i umrežene kompanije iz regije što bolje pozicionirale na međunarodnom tržištu“, rekao je predsjedavajući Zvizdić.

On je pozdravio plan Evropske komisije da ažurira i osnaži Investicijski okvir za Zapadni Balkan u narednom periodu, stavljajući fokus na okoliš i održivu energiju i istakao da je ko-finansiranje projekata u okviru Connectivity agende i Regionalnog ekonomskog prostora od velike važnosti za zemlje regije.

Na kraju svog izlaganja predsjedavajući Zvizdić je apelovao na zemlje članice EU, sa kojima ekonomije zapadnog Balkana ostvaruju odličnu ekonomsku saradnju, da podrže argumentaciju zemalja pogođenih zaštitnim mjerama EU na uvoz proizvoda od čelika, te da prilikom glasanja o reviziji ovih mjera uzmu u obzir izraženu potrebu da se narušena tradicionala trgovina u ovoj oblasti vrati u svoje prijašnje okvire.

Zemlje jugoistočne Evrope uspostavljaju Institut za održive tehnologije

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i premijeri Albanije Edi Rama, Bugarske Boyko Borisov, Crne Gore Duško Marković, Kosova Ramush Haradinaj i Sjeverne Makedonije Zoran Zaev potpisali su danas u Poznanju Memorandum o okvirnoj saradnji o uspostavi Instituta za održive tehnologije jugoistočne Evrope.

Svrha tog dokumenta potpisanog tokom Samita lidera zapadnog Balkana je utvrđivanje okvira saradnje učesnica, posebno u svjetlu pokretanja predstojeće faze realizacije SEEIIST projekta, odnosno faze Studije dizajna.

Riječ je o velikoj istraživačkoj infrastrukturi baziranoj na najsavremenijim tehnologijama koja je potrebna regiji kako bi se podstakla naučna izvrsnost, inovacije, mobilnost, internacionalizacija i transfer znanja, te podstakao razvoj komplementarnih tehnologija i smanjio odliv talenata.

Mapiranjem zajedničkih regionalnih društvenih i ekonomskih izazova, za SEEIIST projekat je izabrana opcija “Hadronska kancer terapija i istraživanje u oblasti biomedicine pomoću protona i težih jona” – najsavremenija i najuspješnija metoda liječenja širokog spektra kancera.

To SEEIIST čini jednim od izvanrednih primjera projekata “Nauka za društvo”, a budući da će 50 posto vremena biti posvećeno kancer-istraživanjima, pomoću ovih novih instrumenata projekat će biti jedinstven u svijetu.

Procjena je da će ovom metodom biti tretirano 500 pacijenata godišnje, a što je potreba regiona s 20 miliona stanovnika, dok bi Institut pružio kapacitet za oko 1.000 istraživača iz regije i Evrope.

Zbog multidisciplinarne prirode, projekat bi unaprijedio saradnju nauke, tehnologije i privrede i predstavljao platformu za usavršavanje naučnika, inženjera, tehničara na osnovu transfera znanja i tehnologija iz evropskih centara, poput CERN-a i dr.

Uz to, stimulirao bi razvoj komplementarnih tehnologija, kao što su korištenje alternativnih izvora energije te razvoj naprednih digitalnih sistema.

Tokom izgradnje Instituta bit će otvorene brojne mogućnosti tehnološkog transfera, što će koristiti lokalnoj privredi, te omogućiti nastanak spin-off privrednih subjekata, saopćeno je danas iz Vijeća ministara BiH.

federalna.ba

0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima