U MOSTARU BEZ DOGOVORA/ Propao susret Čovića i Izetbegovića, dogovoren samo novi sastanak

U Mostaru je održan sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine. Predstavnici stranaka, na čelu sa predsjednicima Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, otvorili su sva dobro poznata pitanja koja koče proces formiranja vlasti i urednog funkcioniranja domaćih institucija.

Teme na sastanku u Mostaru su bile nezaobilazne, poput Izbornog zakona i AMP-a, ali kako je istaknuto nakon sastanka, osim mnogo bolje atmosfere u pregovorima, nije bilo ničeg posebno novog.

Ipak, dogovoren je sastanak o Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine u sljedeći četvrtak. Na tom sastanku trebalo bi da budu nazočni i pravni eksperti iz ove oblasti, prenosi Fokus.

Brojna pitanja funkcioniranja Bosne i Hercegovine zakočena su zbog nepostojanja Vijeća ministra BiH, među kojima su određena pitanja financijske naravi i sigurnosnog stanja, ali na čekanju je i međunarodna politika vezana uz eurointegracije i suradnju sa sjevernoatlanskim savezom.

Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica BiH čine okosnicu vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine te nemogućnost postizanja međusobnih kompromisa koči ionako zategnute odnose u procesu formiranja Vijeća ministara BiH.

Kandidatski status za prijem u Evropsku uniju na čekanju je upravo zbog nepostojanja vlasti. Stranački lideri su svjesni da smo dobili još jednu šansu odgađanjem pregovora s Albanijom i Makedonijom, ali proteklu godinu dana od općih izbora vodeće stranke se međusobno optužuju za opstrukcije i postavljanje ultimatuma.

Za urednika i političkog analitičara Faruka Kajtaza nema naprijed bez kompromisa dviju najsnažnijih stranaka među Hrvatima i Bošnjacima. Godinu dana pred hipotetskim zidom pokazalo nam je kakva je inače alternativa za Bosnu i Hercegovinu.

Od sastanka dva dugogodišnja partnera u vlasti mnogo se očekuje. Nakon godinu dana bez formirane vlasti, čini se kako su i oni toga svjesni.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU