Danas je Međunarodni dan planina!

Bosna i Hercegovina je većim dijelom planinska zemlja. Planine su bogate termalnim izvorima i rudnim nalazištima, a izolovanost pojedinih područja dovela je do razvoja i očuvanja endemskih vrsta flore i faune.

Nalazeći se u centralnom dijelu Balkanskog poluotoka, Bosna i Hercegovina i njene planine kroz historiju bile na putevima raznih civilizacija koje su ostavile svoja obilježja. Najupečatljiviji ostaci prošlosti su nekropole stećaka iz srednjeg vijeka koje se mogu naći i na visinama blizu 2000 m n/v.

Bh. planine sa svojim brojnim visokim vrhovima čine četiri petine države i predstavljaju dio Dinarskog lanca koji se pruža u pravcu sjeverozapad – jugoistok. Šezdeset planina u Bosni i Hercegovini ima vrhove iznad 1500 m n/v, a vrhove više od 2000 m n/v ima 11 planina.

U samm srcu BiH nalazi se predivna planina Vlašić. Ona zauzima značajno mjesto u turističkoj ponudi ovog područja zahvaljujući njenim šumama, pašnjacima i brojnim izvorima. Najviši vrh Paljenik dostiže 1943 metara nadmorske visine. Područje Devečani (1760m) i vrh Galice predstavljaju atraktivne ciljeve planinara, a raspolažu dobro obilježenim planinskim stazama. Na Babanovcu (1260m), koji je sa Travnikom povezana s faltnom cestom dugom 20 km, nalazi se poznati centar za zimske sportove.

Iako se u jednom danu znaju smjenjivati sva godišnja doba, Vlašić se nerijetko pokazuje u prizorima sa skijašima koji se sunčaju oslonjeni na skije. O pogodnosti područja za turizam riječito svjedoči i veliki broj privatnih vikendica, te mnogo hotela i pansiona. Na Vlašiću i Babanovcu snijeg se zadržava tokom 5 mjeseci godišnje. Olujni dani su izuzetno rijetki, a staze za skijaše su zaštićene od jakih vjetrova. Planina je atraktivna za posjetioce i u ostalim godišnjim dobima.

Kvalitet zraka, zrak na Vlašiću pozitivno utiće na krvnu sliku.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU