Kako spasiti namirnice od propadanja?

Jutarnji list vam donosi deset savjeta kako pravilno čuvati namirnice! Ništa komplikovano, ove savjete ćete pohvatati za tren!

Bilo da ste neke od ovih namirnica nabavili tokom “koronašopinga” ili su već prije bile u trenutno najvažnijem ormaru u vašem kućanstvu, ovo je deset savjeta kako ih uspješno sačuvati i produžiti njihov vijek trajanja.

Hljeb
Svi proizvodi od brašna i vode će duže ostati svježi ako ih spremite u plastičnu vrećicu u koju ćete staviti stabljiku celera. Hljeb možete držati i u lanenoj ili pamučnoj krpi.

Orašasti plodovi
Orašaste plodove tostirajte čim ih kupite, a onda ih spremite u staklenke i čuvajte na tamnome mjestu.

Đumbir
Đumbir čuvajte u zamrzivaču, lakše ćete ga ribati i guliti, a i duže će vam trajati.

Celer i brokula
Celer i brokulu prekrijte aluminijskom folijom i čuvajte u frižideru. Tako će ostati svježi više od četiri sedmice.

Luk (mladi, crveni, bijeli i ljubičasti, češnjak)
Ako čuvate luk u smočnici, trajat će vam čak osam mjeseci. Ne spremajte ga zajedno s krompirom, brže će se pokvariti. Spremajte ga s jabukama, to će mu pomoći da duže ostane svjež.

Sve vrste gljiva
Gljive uvijek čuvajte u papirnatim vrećicama (škarniclu) u frižideru. Plastične vrećice stvorit će vlagu i pokvariti gljive.

Šparoge
Šparoge čuvajte kao tek otrgnuto cvijeće. Odrežite im dno stabljike, spremite ih u vodu, prekrijte plastičnom vrećicom i stavite u frižider. Tako će ostati svježe i hrskave sedmicama. Isto napravite i sa začinskim biljem kao što su peršun, bosiljak i korijander.

Zelena salata
Zelenu salatu čuvajte tako da je natrgate, stavite u zdjelu, zatim na nju stavite kuhinjski ručnik i prekrijete je plastičnom folijom. Kuhinjski ručnik upit će svu vlagu, a salata će ostati svježa.

Banane
Banane uvijek kupujte u kupovima. Nikada nemojte trgati jednu po jednu i tako ih čuvati. Kup banana čuvajte na sobnoj temperaturi, ali im plastičnom folijom obložite stabljike. Tako će trajati nekoliko dana duže.

Začinsko bilje
Začinsko bilje zamrznite u maslinovu ulju. Biljke će upiti maslinovo ulje zamrzavanjem, a kockice zamrznutog maslinova ulja vrlo su praktične pri kuhanju: samo ih ubacite u jelo! Funkcionira odlično s ružmarinom, kaduljom, majčinom dušicom i origanom, ne toliko delikatnim biljčicama, navodi Jutarnji list.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU