Pfizer i BioNTech objavili/ Vakcina efikasna u 95% slučajeva!

Američka i njemačka kompanija koje skupa razvijaju vakcinu protiv Covid-19 objavile su rezultate konačne analize 3. faze ispitivanja svoje vakcine. 

Pfizer je saoštio da je zabilježeno 170 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega 162 kod osoba koje su primile placebo, javlja CNN.

Ove brojke pokazuju uspješnost kod 95 posto osoba koje su vakcinisane, čak i kod starijih osoba, sve skupa bez nuspojava koje bi bile takve ozbiljnosti da bi predstavljale opasnost po vakcinisane osobe. 

Ovi podaci pokazuju veću uspješnost čak i od preliminarnih podataka, objavljenih ranije ovog mjeseca, o uspješnosti od najmanje 90 posto, čime Pfizer i BioNTech odgovaraju na niz pitanja koja su kao otvorena nakon objave privremenih rezultata isticali naučnici diljem svijeta.

“Efikasnost je podjednaka bez obzira na dob ispitanika, rasu ili etničko porijeklo. Uočena efikasnost kod odraslih osoba starijih od 65 godina viša je od 64 posto”, navode u zajedničkom saopćenju Pfizer i BioNTech.

“Tokom ispitivanja zabilježeno je 10 ozbiljnih slučajeva Covid-19, od čega je devet bilo iz skupine placeba, a jedan u skupini vakcinisanoj s BNT162b2”, stoji u saopćenju. 

Obje kompanije su konstatovale su da nezavisna grupa koja prati razvoj njihove vakcine nije uočila niti izvijestila o ikakvim zabrinutostima zbog sigunornosti vakcine. 

Također su navele i to da je jedina nuspojava koja je označena po ozbiljnosti stupnjem 3, bila umor, i to kod dva posto vakcinisanih nakon prve doze vakcine, te kod 3,7 posto ispitanika nakon druge doze. Izričito se navodi i to da starije osobe nisu trpjele češće nuspojave od ostalih ispitanika, te da je i kod njih bila riječ o blagim nuspojavama.

Pfizer je naveo da će od američkih nadležnih institucija (FDA) odobrenje za ovu vakcinu tražiti u nekoliko narednih dana.
“Ove podatke ćemo prijaviti i kod drugih regulatornih agencija diljem svijeta”, naveo je Pfizer, a u pripremi je i poseban naučni  članak o ovij vakcini, službeno objavljen kako bi se s detaljima javnost upoznala globalno.

IZVOR: Oslobodjenje portal

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU