Koliko vas špijuniraju aplikacije koje koristite? Evo kako da to provjerite!

Da nas različite internet stranice prate dok surfujemo, već je svima jasno. Ali, koliko nas zaista prate? Zanimljiva alatka za iOS otkriva tačno koliko internet stranice i različite aplikacije prikupljaju podataka o korisnicima, bez njihovog pristanka.

Dovoljno je da u bilo kojoj aplikaciji kopiratr i otvorite stranicu InAppBrowser.com. Kako je pojasnio autor alatke, Feliks Kraus, radi se o jednostavnom alatu koji ispisuje koje se naredbe izvršavaju u JavaScriptu.

Kraus ističe da je alat namenjen prvenstveno korisnicima iOS-a, ali ga mogu koristiti i korisnici Androida. Dovoljno je otvoriti aplikaciju koju želite da analizirate, podijeliti InAppBrowser link unutar aplikacije (kao poruku prijatelju ili objavu na zidu) i kliknuti na link. Na ekranu će se ispisati izveštaj koji će nabrojati šta ta aplikacija radi u JavaScriptu.

Ali, Kraus ističe da njegova alatka ne može da otkrije baš sve izvršene JavaScript komande, kao ni da pokaže praćenje u aplikaciji koje se sprovodi kroz sam kod aplikacije.

Testirao je alatku na nekoliko popularnih aplikacija i došao je do zanimljivih otkrića. Tako, na primer, kad se u TikTok aplikaciji na iOS-u otvori bilo koji link, on se otvara u pregledaču unutar aplikacije. Šta god korisnik radio na samoj stranici, TikTok beleži sve što upisuje (uključujući lozinke, brojeve kartice i slično), ali i sve što dotakne na ekranu (kao što su linkovi ili naredbe).

Slično se događa i s Instagramom i drugim aplikacijama društvenih mreža.

Kraus napominje da ne može da zna šta aplikacije rade s tim podacima koje prikupljaju. Iz TikToka su pojasnili da taj kod koriste za „pružanje optimalnog korisničkog iskustva i uklanjanje grešaka i poboljšavanje performansi aplikacije“. Iz Mete su pojasnili da JavaScript koriste za „poštovanje privatnosti njihovih korisnika“.

Napominje i da aplikacije mogu da skrivaju svoje JavaScript aktivnosti od njegovog alata, pa verojatno neće biti ispisane baš sve stvari koje rade. Pogotovo kod korisnika koji koriste iOS 14.3 i kasniji, jer je Apple uveo pokretanje JavaScript koda u posebnom, zatvorenom dielu koda.

Korisnici koji žele da izbegnu da ih aplikacije „prate“ prilikom otvaranja eksternih linkova u aplikacijama, mogu kopirati te linkove i otvoriti ih u Safariju. Naime, neke aplikacije nude opciju „Otvori u aplikaciji“ i „Otvori u pregledaču“.

Ako korisnik odabere otvori u pregledaču, izbeći će praćenje kroz aplikaciju. Ako to nije moguće, trebalo bi kopirati i otvoriti link u nekom drugom pregledaču kao što je Safari ili Firefox.

BONUS VIDEO:

Koliko vas špijuniraju aplikacije koje koristite? Evo kako da to provjerite! appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU