ROBOT ZA PLASTENIK I ELEKTRIČNI BICIKL Mašinski fakultet u Banjaluci predstavio sjajne izume koje su napravili studenti

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da su ovi projekti veoma korisni, te naveo da je od ideje do realizacije u potpunosti bio uključen Mašinski fakultet.

– Električni bicikl, ali i robot bi mogli da uđu u serijsku proizvodnju i kada bi to bilo realizovano i Mašinski fakultet i Univerzitet u Banjaluci bi od toga imali veliku korist – rekao je Gajanin novinarima u Banjaluci.

Gajanin kaže da se robot upotrebljava za doziranje odgovarajućih sredstava koja se koriste u tretiranju odgovarajućih poljoprivrednih proizvoda, prije svega u plastenicima. On je naglasio da je veoma važno da je korištenjem ovog robota poljoprivredni proizvođač potpuno zaštićen od štetnih materija.

Gajanin je istakao da Mašinski fakulet pokazuje vezu teorije i prakse, odnosno visokoškolske ustanove i privrede.

Šef Katedre za mehatroniku i robotiku na Mašinskom fakultetu Bojan Knežević rekao je da su ovim projektima željeli da pokažu šta su studenti ovog fakulteta sposobni da urade i koliki je domet njihovog znanja.

On je naveo da na ovom fakultetu planiraju da svake godine rade sve složenije projekte koji će biti korisni za cijelo društvo.

robot za plastenik i električni bicikl mašinski fakultet u banjaluci predstavio sjajne izume koje su napravili studenti
foto: srna

Prema njegovim riječima, električni bicikl bi mogao da krene i u serijsku proizvodnju za domaće tržište jer postoje ljudi koji to mogu realizivati.

Student četvrte godine Mašinskog fakulteta Nikola Pavlović, koji je radio na projektu električnog bicikla, rekao je da je na njegovoj realizaciji učestvovalo osam studenata studijskog progrema mehatronika uz mentorstvo jednog profesora i dva asistenta.

On je naglasio da su ovim projektom željeli da pokažu da je ono što studenti uče i realizuju na ovom fakultetu primjenjivo i u industrijskoj proizvodnji.

Potpuno funkcionalan električni bicikl, nazvan simbolično „dva pi“, prvi put je predstavljen na Međunarodnoj konferenciji primijenjenih nauka ICAS 2022, koja je održana prošlog mjeseca na Mašinskom fakultetu i izazvao je interesovanje i priznanje za uspjeh stručnjaka iz 15 država Evrope i svijeta.

Robot za primjenu u poljoprivredi predstavlja pionirski poduhvat u oblasti mobilne robotike u regionu.

ROBOT ZA PLASTENIK I ELEKTRIČNI BICIKL Mašinski fakultet u Banjaluci predstavio sjajne izume koje su napravili studenti appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU