Abdulah Skaka predat u nadležnost Tužilaštva KS

Nakon kriminalističke obrade u MUP-u KS, osumnjičeni Abdulah Skaka predat je u nadlženost Tužilaštva KS.

Bit će zadržan 24 sata i u tom zakonskom roku postupajući tužilac odlučit će o daljim mjerama. Skaka se tereti za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanja dara i drugih oblika koristi i povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Abdulah Skaka pod istragom je Tužilaštva zbog više krivično-pravnih radnji tokom mandata gradonačelnika Sarajeva. Dakle, Tužilaštvo KS tereti ga za nezakonito zapošljavanje četiri savjetnika. Nezakonito trošenje novca iz budžeta grada. Tereti se za davanje dara u vezi sa izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi sebi izdejstvovao drugi mandat na toj poziciji. Sumnjiči se da je grant sredstva davao njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice. Tereti se i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je grad dobio. Pod istragom je i zbog nezakonitog odobravanja sredstava Grada Sarajeva za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo (RS), gdje se nalazi i njegova vikendica te zbog krivotvorenja dokumentacije vezane za dovođenje projekta bolida Formule E, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Inače, akciji lišenja slobode prethodila je višemjesečna istraga Tužilaštva KS i MUP-a KS, uz podršku Finansijske policije FBiH i MUP-a RS.

federalna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU