2.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Ajdinović: Svako neosnovano povećanje cijena smatrat ćemo grubim kršenjem zakona

Privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisuje se maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a trgovine na malo u iznosu od 0,25 KM.

Odluka je to Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o formiranju cijena i marži u FBiH, naročito osnovnih životnih namirnica – brašna, ulja i šećera, kao i nafte.

No, zbog aktualne situacije izazvane ratom u Ukrajini, 50 posto trgovaca ne poštuje Odlluku Vlade FBiH o formiranju cijena i marži, već povećava cijene. Stoga je Federalna uprava za inspekcijske poslove, kako je danas kazao direktor te institucije Anis Ajdinović, povećala inspekcijske kontrole kako bi zaštitila potrošačka prava građana i minimizirala posljedice krize na životni standard.

 – Inspekcijskim postupanjem nastojimo održati stabilnosti tržišta i osigurati da je sva raspoloživa roba široke potrošnje, naročito osnovne životne namirnice, plasirana u maloprodaji – rekao je Ajdinović na konferenciji za medije.

Od početka godine, naveo je on, tržišni inspektori su izvršili 94 nadzora nad formiranjem cijena i marži i utvrdili 75 prekršajnih naloga, sa finansijskim teretom više od 100.000 KM. A od 1. marta je izvršeno 43 inspekcijska nadzora, a 21 subjekt prekršio je odluke i bit će podneseno 39 prekršajnih naloga, sa finansijskim teretom od 30.750 dana. Dakle, za tri dana je počinjeno 49 posto prekršaja.

Sramota je, istakao je Ajdinović, što trgovci, privrednici, povećavaju cijene namirnica u teškim situacijama, a mogu čak i smanjiti cijene nekih proizvoda. 

Također je kazao da su u kontrolama formiranja cijena i marži na benzinskim pumpama, inspektori u 18 inspekcijskih nadzora kod devet subjekata utvrdili nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 18 prekršajnih naloga, sa finansijskim teretom od 62.250 KM. To znači da je 50 posto subjekata u prekršaju.

Zakonom o kontroli cijena propisane su i kazne u iznosu od 1.000 do 10.000 KM za pravna lica, od 250 do 2.500 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 500 do 1.500 KM za fizičko lice.

– Ukoliko utvrdimo da je za jedan fening povećana cijena proizvoda u odnosu na onu koja treba biti kada se izvrše sve potrebne kalkulacije, smatrat ćemo to grubim kršenjem zakona i jedan brutalan odnos prema građanima. Pozivamo sve privredne subjekte u maloprodaji i veleprodaju da u svom poslovanju primijene maksimalan stepen zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena, te upozoravamo da će sve konstatirane zloupotrebe biti najoštrije sankcionisane – poručio je Ajdinović.

Ajdinović je posebno naglasio da u Federaciji BiH ima dovoljne količine hrane i da građani ne brinu o tome. Kontrolisana su i skladišta hrane – uočeno je da su sva skladišta puna hrane, pšenice, brašna, i nema potrebe za bojazni, a i robne rezerve također imaju dovoljne količine, posebno pšenice i brašna.

Zamolio je građane da ne nabavljaju veliku količinu hrane, jer je ima dovoljno, da prate upute Vlade FBiH, te podsjetio da su u vrijeme pandemije COVID-19 građani nabavljali velike količine hrane, a kasnije je bacali.

Također, prilikom svake kupovine građani trebaju da traže fiskalni račun i da sve uočene nepravilnosti prijave na kontakte FUZIP-a: telefonom na broj koji je otvoren 24 sata: 033 22 66 44, na email: [email protected], ili poštom na adresu: Fehima ef. Čurčića br.6.

(FENA) H. D.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU