5 C
Sarajevo
Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Akademik Nedeljko Stanković stekao zvanje velikog majstora u karateu Kancho Soke 10˚dan

Ove godine sportsko usavršavanje akademika prof. dr. Nedeljka Stankovića dostiglo je visok nivo – nosilac je zvanja velikog majstora u karateu kancho soke 10ᵒ dan

Za Bosnu i Hercegovinu ovo je poseban doprinos u oblasti sporta, pošto niko od karatista nije do sada ostvario ovo najviše dostignuće iz oblasti tog sporta. Akademik Stanković, zbog epidemiološke situacije, nažalost nije mogao lično prisustvovati dodjeli certifikata o stečenom novom zvanju velikog majstora, koja se održala u Las Vegasu, SAD.

Akademik profesor dr. Nedeljko Stanković se još od 1975. godine bavi sportom. U 14. godini života rodila se ljubav prema karateu. Iako je bio nastanjen u mjestu Tinja, koje je od Tuzle udaljeno oko 30 km, to akademika Stankovića nije spriječilo da redovno pohađa treninge karatea u tom gradu. Ponekada bi, u povratku sa treninga, zaspao u vozu zbog premorenosti i promašio nekoliko stanica, pa bi se vraćao pješice kući noću kasno. No ni to ga nije omelo da nastavi zacrtanim putem. Ljubav i strast prema karateu vodila je akademika Stankovića sve do vrha ljestvice uspjeha u ovom borilačkom sportu, a to mu je, kako sam tvrdi, pomoglo da u životu zadrži duševni mir i pronađe istinsku sreću.

  Mozzart daje najveće kvote na svijetu: Dortmund 1,70, Ajax 2,45, Spartak Moskva 1,95!

Prvo zvanje majstora u karateu stekao je na Evropskom prvenstvu u karateu 1978. godine u Titogradu, kada je polagao pred Komisijom u sastavu: prof. dr. Ilija Jorga, prof. dr. Vladimir Jorga i profesor Takashi iz Japana. Ostala zvanja majstora sticao je diljem Evrope i svijeta (Temišvar, Bukurešt, Budimpešta, Las Vegas, Los Anđeles, Majami, Beč). Svjetska karate asocijacija Hachi – O – Kai uručila mu je diplomu velikog majstora borilačkih vještina Evrope u martu 2016. godine u Las Vegasu, SAD. Podsjećamo da je akademik Stanković dobitnik priznanja Grand Master of the Year 2015 i Grand Master of the Year 2016, koja su mu dodijeljena u Lisabonu.

akademik nedeljko stanković stekao zvanje velikog majstora u karateu kancho soke 10˚dan

Pored toga, akademik Stanković upisan je u Lisabonsku kuću slavnih međunarodnih borilačkih vještina u maju 2015. godine kao Grand Master of the Year 2015. Karate federacija Hachi-O-Kai dodijelila mu je diplomu Velikog majstora svijeta u maju 2019. godine u Pečuhu, Mađarska. Akademik Stanković proglašen je od Humanitarne misije iz Indije svjetskim promoterom mira.

Ovo priznanje uslijedilo je na osnovu njegovih naučnih, sportskih i drugih zasluga, koje u sebi sadrže miroljubive i humane poruke. Akademik Stanković je, inače, predsjednik GKF Federacije, Karate saveza republike Austrije, a potpredsjednik je Karate saveza Evrope.

  ĐOKOVIĆ O PROTIVNIKU U FINALU WIMBLEDONA: Nisam mu uzeo ni set

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU