Ako putujete kroz Austriju znajte da su pojedine saobraćajne kazne udvostručene

U Austriji su od jučer, odnosno od 1. maja, kazne za pojedine saobraćajne prekršaje na cestama drastično povećane u odnosu na dosadašnje.

Tako, umjesto dosadašnjih 50 eura, novčana kazna za korištenje mobitela u vožnji iznosit će 100 eura. Ukoliko kaznu ne platite na licu mjesta, morat ćete naknadno nakon prijave za prometni prekršaj platiti 140 eura.

Austrijska ministrica saobraćaja Leonore Gewessler smatra da će odluka savezne vlade da se navedeni iznos kazne udvostruči imati preventivnu svrhu i doprinijeti razvoju svijesti vozača o opasnosti zabranjene upotrebe mobitela za vrijeme vožnje te donijeti više sigurnosti na cestama.

Inače, korištenje mobilnog telefona tokom vožnje smatra se jednim od najopasnijih prekršaja u saobraćaju, a stručnjaci tvrde da je to najčešći uzrok saobraćajnih nesreća.

Prošle je godine zbog nedozvoljenog korištenja mobitela za vrijeme vožnje kažnjeno 130.540 vozača.

Također, od jučer je povećan novčani iznos kazne za nepoštovanje propisa o obaveznom vezanju sigurnosnim pojasom za vrijeme vožnje.

Kazna je od dosadašnjih 35 eura, povećana na 50 eura, a ista visina kazne odnosi se i za prekršaj nenošenja obavezne zaštitne kacige pri vožnji na motorima.

Ko ne plati kaznu na licu mjesta za nevezivanje sigurnosnim pojasom naknadno će u prekršajnom postupku morati platiti umjesto 50 eura dvostruko više, odnosno 100 eura.

klix.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU