Ako želite da ostavite pušenje – Elektronske cigarete su najbolje rješenje

Ako planirate da ostavite pušenje – elektronske cigarete su duplo efikasnije od drugih zamena za nikotin, kaže studija sprovodena u Velikoj Britaniji.

18% pušača koji su koristili e-cigarete nisu se vratili pušenju ni posle godinu dana u poređenju sa 9,9% onih koji su koristili druge zamene za nikotin.

Studija je obuhvatila 886 pušača i predstavlja test o tome koliko su moderne e-cigarete efikasne za prestanak pušenja. Istraživači se nadaju da će njihova saznanja dovesti do toga da će elektronske cigarete (starter osnovni paket) dobijati oni koji pokušavaju da se reše ovog poroka u svim ustanovama za odvikavanje od pušenja.

ako želite da ostavite pušenje – elektronske cigarete su najbolje rješenje
elektronske cigarete

Britansko ministarstvo zdravlja je već ranije sugerisalo da se elektronske cigarete prepisuju na recept iz razloga što brojna istraživanja sugerišu da su 95% manje štetne od običnih cigareta.

Sve do ovog istraživanja nije bilo dovoljno dokaza o tome koliko su e-cigarete efikasne kao alat za odvikavanje od pušenja.

Glavni istraživač ove studije, profesor Peter Hajek (Peter Hajek) sa univerziteta Queen Mary u Londonu kaže – “Iako je veliki broj pušača tvrdio da su uspešno ostavili pušenje uz pomoć elektronskih cigareta, zdravstveni radnici nisu bili voljni da preporučuju njihovu upotrebu zbog manjka jasnih dokaza iz istraživanja. A ovo bi sada moglo da se promeni.”

Pušenje se smanjuje za 50%

Učesnici u ovom istraživanju su zavisnici od pušenja koji su i ranije pokušavali da ostave cigarete, a koristili su usluge Nacionalne zdravstvene službe. Oni su nasumično podeljeni u dve grupe:

– oni koji su dobili zamenu za nikotin po sopstvenom izboru (uključujući žvake, flastere, sprejove i inhalatore, ili kombinaciju navedenih)  i to za period od 3 meseca.

– oni koji su dobili elektronske cigarete (starter pakovanje sa jednom ili dve flaše e-tečnosti) i te zalihe su dovoljne za 2 do 4 nedelje.

Obe grupe su dobijale psihološku pomoć I podršku na nedeljnom nivou u periodu od mesec dana. Studija koja je objavljena u medicinskom Žurnalu Nove Engleske (New England Journal of Medicine) je pokazala da su korisnici elektronskih cigareta smanjili pušenje za 50%.

ako želite da ostavite pušenje – elektronske cigarete su najbolje rješenje
Ostavite pušenje uz elektronske cigarete

Elektronske cigarete su takođe pružile veće zadovoljstvo i rangirane su kao korisnije od drugih zamena za nikotin.

Profesor Hajek se nada da će rezultati studije dovesti do toga da će ustanove za prestanak pušenja omogućiti svim ljudima koji žele da ostave pušenje – starter pakovanje elektronskih cigareta i uputstvo o tome kako da ih koriste. Posle tog perioda korisnici će sami plaćati svoje zalihe.

“Ovo će ubrzati smanjenje pušenja i bolesti povezanih sa pušenjem” kaže Dunja Pržulj, drugi autor studije takođe sa univerziteta Queen Mary iz Londona.

Kao odgovor na ovo istraživanje Ministarstvo zdravlja Velike Britanije objavilo je da “sve ustanove za odvikavanje od pušenja treba da ohrabre pušače koji žele da ostave cigarete starter pakovanjem elektronskih cigareta.”

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU