0.5 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

Aktuelniji nego ikad: Kultni jugoslovenski film iz 1982. godine hit na Youtubeu

Iako je još prije 3,5 godine postavljen na Youtube jedan klasik jugoslovenske kinematografije ovih dana bilježi veliku gledanost. Riječ je o filmu “Variola vera” beogradskog režisera Gorana Markovića, snimljenom 1982. godine, koga je na najposjećenijem video siteu u posljednjih mjesec dana, na dvije adrese, vidjelo više od 300 hiljada korisnika!

Razlog zbog kojeg se kultni film gleda ovih dana samo djelomično su ograničenja u kretanju i obustava mnogih aktivnosti u zemljama bivše Jugoslavije.

variola_vera_2.jpg - undefined
foto: promo

Gledatelje privlači radnja, odnosno činjenica da se “Variola vera” temelji na stvarnim događajima – epidemiji velikih boginja koja je 1972. pogodila bivšu zajedničku državu. Kultno djelo možete pogledati OVDJE i OVDJE.

Film se kolebao između dva žanra: Filma katastrofe i horora. Kasnije ga je britanski časopis za filmsku estetiku Sight & Sound, koji izdaje Britanski filmski institut, uvrstio među sto najboljih horor ostvarenja svih vremena pa mu je ta odrednica i ostala.

Evidentna je sličnost sa današnjim virusom COVID-19, čega se osvrnuo i Goran Marković, režiser filma ‘Variola vera’ u autorskom tekstu za beogradski dnevni list “Danas”.

  Kratki horoskop za januar 2020. godine: Posao, novac i ljubav
režiser goran marković - undefined
režiser goran marković (foto: danas)

“Sada, kada se bauk pandemije ponovo nadvio nad nama, shvatam kako se od ‘Variole’ do danas nije mnogo toga promijenilo. Ista ona nespremnost za hvatanje ukoštac sa iskušenjem, ista neprofesionalnost, isti strah za, prije svega, sopstvene pozicije, opet ona zataškavanja, ponovo sve te laži. Neshvatanje kako je izbjegavanje istine, ma kakva ona bila, pogubno.

U prvi plan ponovo, baš kao 1972, isturaju se ne borci nego pajaci, koji misle da je dovoljno da oponašaju svog očajno neduhovitog vođu. Ne razumiju da nije u pitanju to da se ljudi smire, nego da se zaštite. Jer će ako, ne daj Bože, epidemija poprimi još dramatičnije razmere i sami prestati da se cerekaju nad trenutkom istine”, napisao je režiser filma Goran Marković, piše fokus.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU