15.5 C
Sarajevo
Petak, 9 lipnja, 2023

PRIKAZAN SCENARIO MOGUĆEG NUKLEARNOG RATA Pad temperatura, mini ledeno doba i još mnoge poteškoće bi bile prisutne

Naučnici sa Državnog univerziteta u Luizijani, uz pomoć kompjuterskih modela, prikazali su kakav će se scenario odigrati na Zemlji ukoliko dođe do nuklearnog rata, prenose američki mediji.

Upotreba nuklearnog oružja se sve češće pominje kao moguća nakon ruskog napada na Ukrajinu. Čak su i zvaničnici Rusije nekoliko puta govorili o tome, ali uvijek naglašavajući da bi ono bilo upotrijebljeno ako bude prijetila opasnost za opstanak Rusije.

Grupa naučnika iz Luizijane predstavila je tok katastrofalnih dešavanja koji bi mogli da zadese Zemlju nakon mogućeg nukelarnog sukoba.

Nuklerana katastrofa bi iza sebe ostavila „malo ledeno doba“, zaključak je ove grupe stručnjaka, prenosi Tanjug

Stvar je u tome što bi mnogobrojni požari doveli do stvaranja velike količine čađi i dima koji bi oslobađanjem u atmosferu potpuno zaklonili Sunce. Na taj način temperatura vazduha bi već u prvom mjesecu pala ispod onih koje su zabilježene prilikom posljednjeg ledenog doba, što bi bitno i brzo uticalo na temperaturu vode u okeanima.

Pad temperature bi doveo do širenja morskog leda, čime bi mnoge luke bile blokirane. Plovidbe širom cijele sjeverne hemisfere bi bile otežane, što bi dovelo do situacije da mnoge isporuke hrane budu usporene ili potpuno obustavljene.

Naučnici ističu da bi nukelarni sukob doveo do potpunog planetarnog haosa.

Opadanje količine svjetlosti i temperature dovelo bi i do uginuća mnogih morskih algi, što bi uticalo na čitav ekosistem. Zbog nestašice hrane u okeanima ribolov bi bio doveden u pitanje.

Okeanima će biti potrebne stotine godina kako bi se oporavili, dok će promjene u arktičkom morskom ledu trajati hiljadama godina, navode naučnici.

Nuklearno oružje upotrijebljeno je dva puta u istoriji, na kraju Drugog svjetskog rata, kada su SAD atomskim oružjem bombardovale japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.

BONUS VIDEO:

PRIKAZAN SCENARIO MOGUĆEG NUKLEARNOG RATA Pad temperatura, mini ledeno doba i još mnoge poteškoće bi bile prisutne appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU