Ideje kako da biljke u teglama uzimaju vode koliko im treba

Metoda s ledom je posebno dobra za vrlo osjetljive biljke, kao što je na primjer, orhideja. Trik s dječjom pelenom spas je za biljke kada vas kod kuće nema više dana

Otkrivamo vam odlična rješenja za ljude koji su stalno u žurbi ili nisu sigurni koliko vode dati kućnim biljkama, jer, ako je previše, korijen im može istruliti i biljka će uvenuti, a ako je vode premalo, osušit će se.

Postoje posebno dizajnirane tegle za cvijeće u obliku životinja, a  svaka od njih, na primjer, žaba, panda, mačka ili pas, ima isplažen dugački jezik čiji jedan dio se nalazi unutar teglice, a drugi u posudici s vodom. Putem tog jezika, koji apsorbira vodu, biljka uzima vlage koliko joj treba.

ideje kako da biljke u teglama uzimaju vode koliko im treba

foto: amazon.com

Postoji sličan dizajn predviđen za manje biljke, samo što u ovom slučaju životinja nema jezik, već joj iz usta viri dugačka slamka povezana s vodom.

ideje kako da biljke u teglama uzimaju vode koliko im treba

foto: amazon.com

Metoda sa kockicom leda

Jednom tjedno u teglu, na zemlju oko biljke, stavi se veći komad leda ili nekoliko manjih, ovisno koliko je velika. Odličan izbor su one iz zamrzivača koje inače koristite za rashlađivanje pića. Naime, tijekom zalijevanja ljudi često pretjeraju i tako dokrajče svoje sobno bilje. Led polako otpušta vlagu pa korijen ima dovoljno vremena da vodu apsorbira polako i ispravno.

Ova metoda posebno je dobra za vrlo osjetljive biljke, kao što je na primjer, orhideja. One ne podnose zadržavanje vlage oko korijena, odnosno potrebna im je dobra drenaža. Kocka leda je savršen izbor, prenosi Country Living. 

ideje kako da biljke u teglama uzimaju vode koliko im treba

foto: Dreamstime

Trik sa dječjom pelenom

Ovo je odličan način za biljke koje vole puno vlage i teško bi preživjele to da ne budu zalivene danima. Radi se o triku sa komadićima dječje pelene.

Evo što napraviti:

Uzmite jednu jednokratnu dječju pelenu, ulijte u nju vode da upije pa je razrežite po sredini. Sadržaj iz pelene stavite na dno tegle, na sloj kamenčića. Na to dodajte zemlju i na kraju smjestite biljku. Potom ulijte još malo vode odozgo.

Ova metoda će vas spasiti ako uz kuće morate izbivati danima, a nemate nikoga tko bi vam mogao zalijevati cvijeće.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU