Albanija šalje dodatne trupe na Kosovo: Postoji opasnost od novih napada iz Srbije

Albanija je donijela odluku se odlučila na korak slanja dodatnih vojnih trupa na Kosovu, što je potvrdio albanski ministar na Kosovu Petrit Maglaj.

Dodavanje trupa KFOR-a na Kosovu posebno se dešava nakon napada 24. septembra u Banjskoj na sjeveru Kosova, gdje je ubijen policajac Afrim Bunjaku.
Ambasador Albanije na Kosovu Petrit Malaj, govoreći o sigurnosnoj situaciji na Kosovu, ističe da postoji opasnost od još jednog napada iz Srbije.

Albanski diplomata ističe za KosovaPress da će sljedeće godine u mirovnu misiju KFOR dovesti još 40 vojnika. Ambasador Malaj je rekao da je trenutno broj albanskih vojnika u NATO misiji na Kosovu preko 100.

“Imamo određeni broj vojnika, zapravo imamo preko 100 vojnika u Peći i u komandi KFOR-a. Imao sam sastanak sa komandantom KFOR-a i Albanija je uvijek je pri stavu da KFOR treba da pojača svoje prisustvo i da bude prisutan svuda na Kosovu kako bi realizovao svoju misiju sigurnosti i mira za sve građane Kosova. Mislim da KFOR to radi, pojačao je svoje snage i više se osjeća njegovo prisustvo na sjeveru Mitrovice, upravo sagledavajući opasnost, ali sa druge strane i imaju ideju da što bolje sprovedu misiju koju imaju na Kosovu. Iduće godine ćemo ponovo dovesti vojsku. Tako će Albanija sljedeće godine dovesti dodatne trupe u KFOR kako bi uvijek bila u skladu sa svojim obavezama kao država članica NATO-a i moćni saveznik Zapada. Dovest ćemo još 40 vojnika”, kazao je Malaj.

On je iskoristio priliku i prokomentarisao i izjave predsjednice Kosova Vjose Osmanija da “Srbija planira nove napade”.

“Sve dok predsjednik Kosova i takve strukture jedne uređene države govore, očigledno imaju prave informacije i dobro znaju te stvari. Nemam tačne informacije, možda za detalje, ali znam da rizik može biti trajan. Stoga se mora poduzeti nekoliko koraka. Ne možemo nigdje stići samo sukobima. Bez sumnje, dijalog je donio dogovore, oni zahtijevaju bilateralnu implementaciju. U ovom konkretnom slučaju, Kosovo je uradilo ono što je trebalo i za to poduzima prave korake”, naglašava Malaj.

Podsjetut ćemo, predsjednica Kosova Vjosa Osmani je prije nekoliko dana na sastanku samita EU sa Zapadnim Balkanom obavijestila evropske lidere, kako je rekla, o opasnostima koje dolaze iz Srbije i prijete miru i sigurnosti ne samo na Kosovu, već i cijelom regionu.

Njemački general Ralf Hamershtein je ovih dana izjavio da se sigurnost na Kosovu značajno pogoršava i da NATO pojačava svoje prisustvo na proljeće.

Isto tako, američki Institut Robert Lansing izrazio je zabrinutost zbog novih napada iz Srbije na Kosovu, posebno nakon incidenta 24. septembra.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u subotu da Milan Radoičić planira još jedan napad na Kosovu.

Kurti kaže da Radoičić priprema nove napade na Kosovu, precizirao gdje i kako to rade.

“Radoičić je nakon terorističkog napada pušten u rekordnom roku, a sada nastavlja pripreme za druge napade na Kosovu zajedno sa nekim pripadnicima terorističke organizacije ‘Civilna odbrana’. Radoičić održava redovne sastanke sa visokim zvaničnicima BIA. prostorije firme u Raškoj, kao i one u Novom Pazar Putu, koriste se za smještaj i skladištenje vozila i eksplozivnih naprava za buduće napade Radoičića i njegove grupe. U ovoj zgradi smješteno je nekoliko pripadnika ‘Civilne odbrane’, čiji je instruktor Uglješa Jaridić”, rekao je on na konferenciji.

novi.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU