ALPIS: Hitno zabraniti maloljetničko kockanje na terminalima u kafićima

Potrebno pojačati inspekcijske kontrole u ugostiteljskim objektima

Dok banjalučke i republičke vlasti prijete uvođenjem minimalne udaljenosti od 500 metara između obrazovnih ustanova i kladionica, taksi od 25.000 KM, te izmjenama Zakona, kako bi ih visokim nametima zatvorili, maloljetnici se neometano kockaju na terminalima u kafićima širom zemlje. Zbog toga je potrebno pojačati inspekcijske kontrole u ugostiteljskim objektima i hitno zabraniti maloljetničko kockanje na terminalima.

Populističke najave nadležnih neće riješiti problem maloljetničkog kockanja jer je maloljetnicima strogo zabranjen ulazak u kladionice i automat klubove legalnih priređivača igara na sreću koje su predmet stalnih kontrola.

Inspektori Republičke uprave za igre na sreću u protekla dva mjeseca izvršili su na području Republike Srpske 364 kontrole rada priređivača igara na sreću. Iz Asocijacije legalnih priređivača igara na sreću naglašavaju da je ulazak u njihove objekte maloljetnicima oduvijek zabranjen, te pozdravljaju napore inspekcije da nastave sa redovnim kontrolama u kladionicama, ali i pojačaju kontrole u ugostiteljskim objektima u kojima se priređuju igre na sreću na terminalima.

U martu su inspektori obavili 240 kontrola rada priređivača igara na sreću i izdali jedan prekršajni nalog zbog prisustva maloljetnog lica u objektu u kojem se priređuju kladioničke igre na području opštine Srebrenica. U februaru, u 124 kontrole, nisu zatekli niti jednog maloljetnika u legalnim kladionicama. Iz Alpisa podsjećaju da su najave nadležnih o uvođenju minimalne udaljenosti od 500 metara između obrazovnih ustanova i kladionica, taksi od 25.000 KM i izmjena Zakona, čisti populizam.  Na taj način se neće riješiti problem maloljetničkog kockanja, već samo redovnim i strogim kontrolama Republičke uprave za igre na sreću.

Dokaz da ne postoji nikakva ugroženost maloljetnika uslijed blizine škola je i činjenica da se kladionice nalaze i u naseljima gdje maloljetnici žive. Upravo zato je ključna propisana mjera zabrane ulaska maloljetnicima u objekte u kojima se priređuju igre na sreću, što legalni priređivači poštuju.

          Međutim, to nije slučaj sa ugostiteljskim objektima u kojima su postavljeni terminali i u koje maloljetnici mogu da uđu kada žele, a nestručno osoblje ne provjerava godine igrača, niti su adekvatno opremljeni. Na 1.052 lokacije širom Republike Srpske nalazi se 2.471 terminal jedne privatne kompanije kojoj zakonodavac godinama pogoduje, a na kojima se hiljade maloljetnika svakodnevno kocka i to u ugostiteljskim objektima.

Zakonodavac je odredio da je terminale za igre na sreću obavezno opremiti softverom i hardverom koji služi za čitanje podataka o starosnoj dobi iz lične karte igrača, ali to se u ugostiteljskim objektima ne poštuje.

            Nadležni bi više trebalo da se pozabave ilegalnim klađenjem maloljetnika u kafićima, a ne da populističkim najavama skupljaju jeftine političke poene uoči predstojećih lokalnih izbora. Takvim inicijativama pokušavaju da ugase legalnu industriju priređivanja igara na sreću i prebace je u crnu zonu putem raznih ilegalnih sajtova. Time žele da zatvore specijalizovane objekte za igre na sreću koji pružaju svjetsku uslugu i zaštitu od maloljetničkog kockanja, a ostavljaju mogućnost privatnim kompanijama, koje bez radnika, ulaganja i zaštite od maloljetničkog klađenja, da se bogate.

I ne samo to, ovim potezom hiljade lokala zakupodavaca moglo bi da ostane bez prihoda, kao i vezane djelatnosti koje sarađuju sa priređivačima igara na sreću. Ova politička hajka direktno ugrožava bezbjednost svih zaposlenih, posebno na uplatno-isplatnim mjestima, degradira njihov položaj u društvu iako rade po svim zakonskim normama, a neodgovorne izjave pojedinaca stavljaju stigmu na uposlenike. A najgore je što bi hiljade ljudi zaposlenih kod legalnih priređivača igara na sreću moglo da ostane bez posla.

Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću ALPIS

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU