ALPIS za stroge kontrole: Maloljetnicima zabranjen ulaz u legalne kladionice

Legalni priređivači pojačano pune budžet, potrebno je više kontrolisati kafiće sa terminalima

Inspektori Republičke uprave za igre na sreću u protekla dva mjeseca izvršili su na području Republike Srpske 364 kontrole rada priređivača igara na sreću. Iz Asocijacije legalnih priređivača igara na sreću naglašavaju da je ulazak u njihove objekte maloljetnicima oduvijek zabranjen, te pozdravljaju napore inspekcije da nastave sa redovnim kontrolama u kladionicama, ali i pojačaju kontrole u ugostiteljskim objektima u kojima se priređuju igre na sreću na terminalima.

U proteklih mjesec dana, inspektori su obavili 240 kontrola rada priređivača igara na sreću i izdali jedan prekršajni nalog zbog prisustva maloljetnog lica u objektu u kojem se priređuju kladioničke igre na području opštine Srebrenica. U februaru, u 124 kontrole, nisu zatekli niti jednog maloljetnika u legalnim kladionicama. Iz Alpisa podsećaju da su najave nadležnih o uvođenju minimalne udaljenosti od 500 metara između obrazovnih ustanova i kladionica, taksi od 25.000 KM i izmjena Zakona, čisti populizam.  Na taj način se neće riješiti problem maloljetničkog kockanja, već samo redovnim i strogim kontrolama Republičke uprave za igre na sreću.

Dokaz da ne postoji nikakva ugroženost maloljetnika uslijed blizine škola je i činjenica da se kladionice nalaze i u naseljima gdje maloljetnici žive. Upravo zato je ključna propisana mjera zabrane ulaska maloljetnicima u objekte u kojima se priređuju igre na sreću, što legalni priređivači poštuju.

Međutim, to nije slučaj sa ugostiteljskim objektima u kojima su postavljeni terminali i u koje maloljetnici mogu da uđu kada žele, a nestručno osoblje ne provjerava godine igrača, niti su adekvatno opremljeni. Na 1.052 lokacije širom Republike Srpske nalazi se 2.471 terminal jedne privatne kompanije kojoj zakonodavac godinama pogoduje, a na kojima se hiljade maloljetnika svakodnevno kocka i to u ugostiteljskim objektima.

Istovremeno, iz Poreske uprave Srpske saopštavaju da je u prvom kvartalu ove godine nastavljen rast naplate po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću i to za 27 odsto u odnosu na isti period prošle godine. I ova informacija potvrđuje dobro poznatu činjenicu da legalni priređivači igara na sreću u značajnoj mjeri učestvuju u punjenju republičke kase i to iz dana u dan u sve većem procentu.

Uprkos zvaničnim podacima nadležnih institucija Srpske, banjalučke i republičke vlasti nastavljaju da prijete najavom zatvaranja kladionica legalnih priređivača igara na sreću. Time zakonodavac legalnu industriju priređivanja igara na sreću gura u sivu zonu, nanosi štetu maloljetnicima, banjalučkom i republičkom budžetu, ali i hiljadama ljudi koji su zaposleni kod legalnih priređivača igara na sreću. Osim toga, rizikuju milionske gubitke u budžetu za odštete u slučaju tužbi priređivača.

Bez velikog dijela prihoda u budžetu mogli bi da ostanu i brojni gradovi, ali i republička kasa. U slučaju tužbi ulagača, Grad bi morao da plati oko 500 miliona maraka odštete u arbitraži pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova, a već se suočava sa velikim problemima zbog krivičnih prijava i najavljenih tužbi.

Nadležni bi trebalo da slijede primjer najrazvijenijih evropskih ekonomija, poput Norveške, koja legalnim priređivačima ne otežava poslovanje, već sav prihod od igara na sreću ulaže u razvoj društva, ali i da zabrane ilegalno klađenje maloljetnika na terminalima u kafićima.

Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću ALPIS

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU