18 C
Sarajevo
Subota, 21 svibnja, 2022

  Ambasador Field posjetio tuzlansku STEM akademiju (VIDEO)

  Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field posjetio je danas STEM akademiju Visoke škole računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA u Tuzli, odakle je poručio da će uz pomoć britanske vlade u sve osnovne škole u Tuzlanskom kantonu biti uvedeno kodiranje, kritičko razmišljanje i rješavanje problema u okviru Programa ”Škole za 21. vijek”.

  – Sve to će pratiti uređaj micro:bit. Polaznike ove akademije, na sreću, nećemo imati šta naučiti u smislu korištenja micro:bitova – istakao je Field te dodao da su djeca koja su prošla kroz ovaj projekat u drugim školama pokazala zavidne rezultate te da su brzo počeli podučavati druge.

  Naglasio je da je područje informatike izuzetno važno, te da su centri kakva je STEM akademija značajni u smislu otkrivanja talenata.

  – Djeca i mladi se na ovakvim mjestima obrazuju za poslove budućnosti – istakao je Field te naglasio da je upoznao fantastične mlade osobe i djecu, koji su izutetno kreativni i stručnjaci u svom polju.

  Voditeljica STEM akademije Samra Mujačić je poručila da se na akademiji provodi neformalno obrazovanje djece i mladih u STEM (science, technology, engineering, mathematics) oblastima za koje se očekuje, kako je istaknula, da budu involvirane u 85 posto zanimanja u svijetu, do 2025. godine.

  Dodala je da STEM akademija priprema djecu da budu spremna da odgovore zahtjevima tržišta u dobu digitalne revolucije.

  – Mi nismo obična škola programiranja, robotike ili matematike, mi smo multidisciplinarna škola koja koristi najnovije STEM tehnologije da bi kod djece razvila digitalnu pismenost, te kompetencije koje se u budućnosti od njih očekuju – navela je Mujačić.

  Direktor Visoke škole eMPIRICA Muhdin Mujačić je poručio da eMPIRICA od osnivanja ide pravim putem u razvoju i poslovanju, što je dokazala i današnja posjete ambasadora.

  – Mi smo tu da se uključimo i pomognemo projekte kao što su uvođenje micro:bita u škole Tuzlanskog kantona, koji provodi britanska vlada, jer se nalazimo u dobu digitalne revolucije i trebamo našoj djeci pomoći da spremniji uđu u taj svijet – rekao je Mujačić.

  Do sada je STEM akademiju završilo 250 djece, trenutno pohađa 50, a očekuju upis još toliko. STEM akademija je pokrenuta prije dvije godine u Tuzli, a od ove godine djeluje i u Brčko Distriktu BiH.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA