Američka FDA odobrila prvi brzi test na virus: Rezultati za 45 minuta

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prvi brzi dijagnostički test za koronavirus, a nalazi se dobiju za oko 45 minuta.

Ove dobre vijesti su uslijedile u vrijeme kada se Sjedinjene Države bore sa sve većim brojem zaraženih s obzirom da su sada prestigle Španiju po ukupnom broju zaraženih što znači da su postale treća zemlja na svijetu po broju oboljelih od Covida-19.

Kalifornijska kompanija za molekularnu dijagnostiku Cepheid, koja je napravila test, saopćila je u subotu da je dobila odobrenje po hitnom postupku od FDA, a test će se prvenstveno koristiti u bolnicama i hitnim službama.

Kompanija planira da ga počne isporučivati bolnicama naredne sedmice, javlja Reuters.

Prema trenutnom režimu testiranja, uzorci se moraju poslati u centralnu laboratoriju, gdje se danima čeka na rezultate nalaza.

Sjedinjene Države nisu ni blizu ispunjavanju domaće potražnje za testovima na koronavirus. Mnogi medicinski stručnjaci predviđaju da će odloženo i haotično testiranje koštati života, zbog čega bi mogli stradati i mnogobrojni ljekari i medicinske sestre, prenosi Fena.

OSLOBOĐENJE PORTAL

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU