Američki borbeni avioni danas će letjeti iznad BiH

Tri američka borbena aviona danas bi trebala preletjeti područje Bosne i Hercegovine, dan uoči proslave neustavnog Dana RS-a.

Ovim činom, Sjedinjene Američke Države nastavljaju promoviranje partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom. Preleti aviona nastavak su prošlogodišnjih aktivnosti kada su američki bombarderi također obavili niske prelete iznad Sarajeva i drugih bosanskohercegovačkih gradova.

Za sada iz SAD-a, kao ni iz Američke ambasade u BiH, nisu govorili o detaljima rute aviona ni o tačnim razlozima preleta.

-“SAD neće mirno promatrati što se događa u BiH”-

Da Sjedinjene Američke Države neće mirno promatrati događanja u BiH, nedavno je poručio i američki ambasador Michael Murphy.

Ambasador Murphy istaknuo je da Sjedinjene Američke Države neće mirno promatrati antidejtonsko djelovanje organa vlasti u entitetu Republika Srpska.

Poručio je da su nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine garantirani Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Murphy je rekao da će SAD djelovati ako bude pokušaja razbijanja BiH te da će SAD braniti Dejtonski mirovni sporazum.

Naglasio je da su entiteti RS i FBiH sastavni dijelovi države BiH te da ne postoje izvan države BiH. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne predviđaju nikakvo pravo na secesiju.

federalna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU