Amerikanci su podsjetili na svog prijeratnog tenisača kako bi relativizirali Novakov rekord, a on je svojedobno igrao na Kalemegdanu

Početkom ove godine srpski tenisač Novak Đoković postigao je apsolutni teniski rekord po broju tjedana na prvoj poziciji, koji je držala Stefanie Graf.

Davno prije toga s takvog je trona skinuo i Rogera Federera, kada se računa samo muška konkurencija, odnosno ATP lista.

Tada je “The Tennis Base” formirala imaginarnu listu, u kojoj su, na samo njima poznat način, uzeli u obzir eru tenisa od prije rata, puno prije nego što je počela open era.

Tako se, prema njihovom mišljenju, Bill Tilden, bivši američki tenisač, istaknuo kao najbolji ikada po ovom parametru.

amerikanci su podsjetili na svog prijeratnog tenisača kako bi relativizirali novakov rekord, a on je svojedobno igrao na kalemegdanu
amerikanci su podsjetili na svog prijeratnog tenisača kako bi relativizirali novakov rekord, a on je svojedobno igrao na kalemegdanu

Ono što je malo poznato jeste da je svojevremeno nastupao iu Srbiji, svirajući na Kalemegdanu. O ovom događaju, koji se zbio u oktobru 1932. godine, svojevremeno je u časopisu “Tempo”, mnogo godina kasnije, govorio Radivoje Marković u čuvenoj rubrici “Susreti i viđenja”.

No, tada je razočarao domaću publiku jer je igrao ozlijeđen i nastupao je samo u parovima. U paru s Barnesom svladao je njemački par u sastavu Nieslein i Najuh, nakon preokreta s 1:6, 6:3 i 6:4.

Kako se navodi, nitko od srpskih tenisača nije nastupio jer su bili profesionalni igrači, au to vrijeme postojala je stroga podjela na amaterski i profesionalni tenis. Ilustracije radi, pravo nastupa u Davis Cupu imali su samo amateri.

Prema tim informacijama, Tilden je stigao ozlijeđen i “vukao je nogu”, pa nije odigrao niti jedan meč, niti je pružio maksimum svojih mogućnosti. Time je požurio u Bukurešt, gdje mu je bila sljedeća stanica na profesionalnoj turneji, dok je nedugo prije toga igrao u Njemačkoj.

Naravno, za Beograd je dolazak Velikog Tildena značio izuzetan sportski i društveni događaj. Iako je termin bio nepogodan (sredina listopada), a gledalište tijesno između kalemegdanskih zidina, odaziv publike bio je odličan, posebno tzv. otmjenog svijeta, koji je po uzoru na otmjeni Zapad takve prilike koristio za “pokazivanje”stoji u opisu atmosfere koja je pratila ovaj događaj, a koji ujedno ilustrira koliko je tenis u svakom smislu bio drugačiji od današnjeg.

Inače, nadimak Big Bill dobio je zahvaljujući fizičkim predispozicijama, jer je bio vrlo visok i širokih ramena.

Zanimljivo, Tilden je posljednji Grand Slam naslov osvojio s 37 godina, kada je treći put trijumfirao u Wimbledonu, pa je po dugovječnosti donekle sličan Novaku, no uz tri trofeja u All England Clubu uzeo je još sedam. na US Openu (jasno, u tadašnjim okvirima bilo je puno lakše trijumfirati kao domaćin), što je opet daleko manje u usporedbi s našim asom u jednom sasvim drugom vremenu i daleko većoj konkurenciji.

O tome govori podatak da je tek 1931. godine, godinu dana nakon osvajanja spomenutog Wimbledona, na kojem je kao amater nastupao kao i na prethodnim turnirima, postao profesionalac. Profesionalni tenis tada je značio nešto sasvim drugo, dok je danas praktički cijeli bijeli sport visokoprofesionalan.

Po svojoj konstituciji mogao se podjednako uspješno baviti i hrvanjem i boksom, ali je odabrao tenis, gdje mu je bekhend podsjećao na malj.zanimljiviji je opis igre ovog prijeratnog igrača, a imao je i jak servis koji je po njemu nazvan “američki”, barem se tako tada smatralo, dok mu je mana bio manjak brzine .

www.sportskacentrala.com

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU