Amidžić: Ukoliko ne bude saglasnosti o budžetu, slijedi privremeno finansiranje

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić izjavio je da je Ministarstvo finansija i trezora BiH u postupku izrade budžeta za 2024. godinu. 

– Kao što sam ranije govorio, mi imamo deficit na prihodovnoj strani od 37 miliona KM, i sada sa mojim timom pravim računicu i planove, kako bismo obezbijedili nesmetano funkcionisanje institucija s jedne strane, i uštede i racionalan pristup s druge strane – rekao je Amidžić.

Dodao je da mu je u ovom momentu jasno da nijedan budžetski korisnik neće biti do kraja zadovoljan iznosom sredstava koji će biti predložen u budžetu, ali da je činjenica da drugačije ne može, jer je postojeći okvir prilično ograničen, a potrebe institucija nisu manje, već naprotiv, iz godine u godinu su sve veći zahtjevi.

Moj plan je da do kraja novembra Vijeće ministara razmatra prijedlog budžeta i tada će nam biti jasno da li postoji šansa da se budžet usvoji, odosno, da li ima političke saglasnosti o tome. Ukoliko budžet ne dobije podršku od Vijeća ministara, jasno je da ćemo narednu godinu započeti privremenim finansiranjem – izjavio je Amidžić, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.          

federalna.ba/Fena  

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU