22.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 26 lipnja, 2022

  Amir Agić: Glavni krivac za smrt Selme Agić i Edite Malkoč još nije osuđen, a pomagači su osuđeni to je apsurd

  U očekivanju nastavka suđenja Sanjinu Sefiću, Amir Agić, otac stradale Selme obratio se javnosti.

  Porodice Agić i Malkoč ogorčene su na predugo suđenje. Pomagači priznali i osuđeni, a glavni krivac još nije osuđen.

  Na Kantonalnom sudu u Sarajevu održano je ročište Amaru Salihoviću i Dini Aliću koji su potpisali sporazum o krivici sa Tužilaštvom KS. Njih dvojica su bili optuženi za pomaganje izvršiocu nakon učinjenog krivičnog djela, odnosno pomogli su Sanjinu Sefiću u bijegu iz BiH nakon što je automobilom pregazio i usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč 10. oktobra 2016. godine u Sarajevu. Dino Alić i Amar Salihović osuđeni su na godinu i po zatvora, odnosno tri godine uslovno, kazao je za bug.ba Amir Agić, otac stradale Selme Agić.

  Amir Agić obratio se javnosti povodom suđenja Sanjinu Sefiću za nesreću 2016. godine gdje su stradale dvije studentice, Selma Agić i Edita Malkoč.

  -Htio sam da obavijestim javnost da znaju čime se mi kao porodice susrećemo u tom slučaju jer to predugo traje. Suđenje traje više od tri godine. Pomagači Sanjinu Sefiću priznali su krivicu, Jučer su na ročištu osuđeni dvojica, a prije mjesec dana osuđen je treći pomagač – rekao je Agić te dodaje:

  -Javnost bih upoznao da nije to sve kako se gleda crno u Tužilaštvu. Znam da Tužilaštvo i Sud ne rade posao baš onako kako bi trebalo da rade. Sve je do ljudi. Mi kako smo dobili novu tužiteljicu Jasminku Knežević, na završnoj riječi na izricanju prve presude Sanjinu Sejfiću, otada se preokrenula situacija. Tada je Sanjin Sefić osuđen na kaznu zatvora 14,5 godina, a njegovi pomagači su bili oslobođeni. Mi smo se žalili na tu presudu, žalili su se i oni. Vrhovni sud je vratio na ponovno suđenje Kantonalnom sudu gdje je počelo suđenje otprilike od prije tri mjeseca. Tada je Jasminka Knežević iznijela nove svjedoke gdje su se oni vjerojatno prepali i pomagači su tada priznali. Prvo je priznao Saudin Nišić da je on kriv za svoja djela koja je radio i onda su prije otprilike 15 dana priznali Dino Alić i Amar Salihović.

  Hoću javnost da upoznam da se to moglo daleko ranije završiti da je Tužilaštvo radilo svoj posao kako treba. Apsurd je da su pomagači osuđeni, a da glavni krivac za tu nesreću još uvijek nije osuđen. Mi se ne slažemo sa tom kaznom. To je za nas mala kazna. Mi ćemo se boriti da ta kazna bude adekvatna, da bude maksimalna zato što je njihovo ponašanje nekorektno. Molim vas, hoću da javnost zna da ne može ovako više da se vodi sistem. Mi ne možemo da živimo, znači nemamo ništa od toga što će njega osuditi i što se mi borimo, odnosno imamo ako se više to ne bude dešavalo i ako se ne budu adekvatne kazne davale. Vidite šta se dešava u našem društvu: ubistva, silovanja, svaki dan su nesreće u saobraćaju. Mora se početi raditi na slučajevima. Vidite slučaj Memića, preko četiri godine njegov otac i njegova porodica ganjaju da dokažu šta se desilo, onda možete misliti šta se njima dešava kad mi ne možemo čist slučaj da istjeramo do kraja, da dokažemo da su naše djevojke bile prave djevojke i da nisu ništa krive za to što im se desilo, kazao je Amir Agić.

  Prvostepenom presudom Sefić je osuđen na 14,5 godina za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće. Nakon što je Vrhovni sud FBiH usvojio žalbu Tužilaštva KS presuda je poništena i suđenje je ponovljeno.

  Amir Agić zamolio je građane da dođu na nastavak suđenja i podrže porodice stradalih Selme Agić i Edite Malkoč u ovom sudskom postupku.

  Nastavak suđenja Sanjinu Sefiću zakazan je za 11. novembar u 10 sati u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU