Amra Efendić za TVSA: U osiguranju sigurnog digitalnog okruženja za djecu idemo milimetarskim koracima (VIDEO)

Danas se obilježava Dan sigurnijeg interneta, a to je bio povod za gostovanje Amre Efendić, direktorice Centra za sigurni internet.

U ovom Centru već od 2010. godine bave se aktivnostima kako bi podigli svijest djece, roditelja, javnosti, profesionalaca, o tome kako sigurno koristiti internet i kako tome naučiti djecu.

– Svake godine u mjesecu februaru (drugom mjesecu u godini), drugoj sedmici tog mjeseca, drugom danu u sedmici, da je dječici najlakše zapamtiti – obilježavamo Dan sigurnijeg interneta. Mi upriličimo online kviz koji je veoma interesantan. Svake godine preko 17 hiljada djece pridruži nam se taj dan. Motivišemo ih nagradama – istakla nam je sagovornica.

Direktorica Centra za sigurnost pojasnila je da se u kvizu ne učestvuje pod svojim imenom, nego pod nickom, a dostupan je na njihovoj stranici (www.sigurnodijete.ba). Ako niste zadovoljni odgovorima možete igrati bezbroj puta, a dostupan je od 9 do 19 sati.

Tematika ovog kviza je vezana za internet. Učesnicima mogu pomoći i roditelji, a cilj je da se naviknu zajedno biti online s djetetom kako bi vidjeli šta dijete radi i s kim se druži na mrežama. Na taj način mogu se spriječiti potencijalne prevare. Na tom fonu, slogan ovog Centra je „Surfaj sigurno“.

-Od jutros je, u prvih pola sata, preko 300 djece rješavalo ovaj kviz – kazala je Amra Efendić u razgovoru za TVSA.

Pojasnila nam je i da naša država ide milimetarskim koracima kada je riječ o osiguranju sigurnog digitalnog okruženja u odnosu na zapadnoevropske zemlje. Oni su jedan od rijetkih centara koji se bave ovakvim aktivnostima, a potrebna im je i veća podrška vlasti.

Čitavo gostovanje pogledajte u videu.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU