Uprkos tome što su te bobice sitne, borovnice sadrže mnoštvo hranjivih tvari koje mogu pozitivno utjecati na vaše dugoročno zdravlje.
Antioksidansi u borovnicama smanjuju rizik od bolesti
Većina voća i povrća snažan je izvor polifenola, antioksidansa koji pomažu u smanjenju upale i borbi protiv slobodnih radikala prisutnih u tijelu. Ako je tijelo usred hronične upale, sklonije je razvoju bolesti. Istraživanje je zaključilo da polifenoli mogu smanjiti oksidativni stres i upalu, što zauzvrat smanjuje rizik od bolesti.
Konkretno, borovnice su prepune antioksidansa zvanih antocijanini, za koje je poznato da smanjuju slobodne radikale u tijelu koji dovode do određenih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, pa čak i neurološki pad. Antocijanini također nose pigment zbog kojih borovnice imaju svoju poznatu bogatu plavu boju.
BONUS VIDEO:
ANTIOKSIDANSI U BOROVNICAMA SMANJUJU RIZIK OD BOLESTI Svakodnevno konzumiranje ovog voća podstiče dugovječnost appeared first on Aloonline.ba.